Altinova Belediyesi Tibbi Ve Aromatik Bitkiler Bahçesi Sifa Merkezine Dönüyor

Türkiye’deki süs bitkisi üretiminin önemli merkezlerinden olan Yalova’nin Altinova ilçesinde bulunan Altinova Belediyesi Tibbi ve Aromatik Bitkiler bahçesi, baharla birlikte rengarenk olmaya basladi. Yerli ve yabanci birçok ziyaretçinin geldigi bahçede bundan sonra tibbi ve aromatik bitkilerin satisi da yapilacak.

Altinova Belediyesi Tibbi Ve Aromatik Bitkiler Bahçesi Sifa Merkezine Dönüyor
Tibbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi’nde Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Arastirma Enstitüsü, Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile Doga Koruma ve Milli Parklar Yalova Subesi ile isbirligi yapan Altinova Belediyesi, ilçedeki tibbi bitki üretimini de artirmak için altyapiyi olusturmaya devam ediyor. 40 dönüm alan içinde kurulan bahçe bu yil 3’üncü yilina giriyor. 300’e yakin tibbi ve aromatik bitkinin yer aldigi bahçenin Türkiye’de örnek olacak bir duruma geldigini anlatan Altinova Belediye Baskani Metin Oral, “Su anda 300’e yakin bitkimiz var, ürünümüz var. Bitkilerin sayilarini da her geçen gün artiriyoruz. Bir showroom seklinde görünebilecek bir yer haline geldi” diye konustu.



Süs bitkilerinden sonra tibbi etkiler

Altinova’nin bitki kültürü konusunda tecrübesi olan bir kent oldugunu dile getiren Oral, “Özellikle süs bitkileri konusunda Türkiye’nin önde gelen, lokomotif kentlerinden birisi. Bir altyapimiz, kültürümüz var. Dolayisiyla buradaki tecrübelerimiz, buradaki yapacagimiz yetistiricilik, ürünlerin çesitliligini arkadaki üreticilerimize, seralarimiza da bir gelir kaynagi olarak ortaklasa projelerle bir gelir kaynagi olarak da devam etmek istiyoruz” açiklamasinda bulundu.

Tesis Müdürü Mustafa Sarigül ise 30 dönüm ekim alaninda 140 olan bitki çesit sayisini bu sene 300 ve üzerine çikacagini dile getirdi. Ilk defa hasat edilen bitkilerin kendi tohumlarindan fide üretmeye basladiklarini söyleyen Sarigül, "Tohum ve fide satisimizi da bu yil insallah yapacagiz. Tarim Müdürlügü’müzde satis için sertifikalarimizi aldik. Ar-ge çalismalarimiz, üniversitelerle bilimsel ve kültürel çalismalarimiz da bulunmakta. Özellikle bu sene burada üretmis oldugumuz bitkilerimizden çay üretimi de yapacagiz. 4 farkli bitki üzerinde bu çalismayi yapacagiz. Özellikle ön plana çikan nane bitkimiz. Kudret nari, melisa ve farkli bir türümüz daha var. Seker otunun da üretimini yapip katki maddesi olarak çayda tüketimini insallah saglayacagiz" dedi.

Kaynak: İHA