Yarim Asirlik Dernek Gönüllü Ordusuyla Aydin'in Hafizasi Için Çalisiyor

Yarim asirlik dernegin, yarim asirlik üyeleri Aydin’in unutulmaya yüz tutan tarihini ve degerlerini gün yüzüne çikarmak için çalisiyorlar.

Yarim Asirlik Dernek Gönüllü Ordusuyla Aydin'in Hafizasi Için Çalisiyor


Aydin’in en eski derneklerinden birisi olan Aydin Eski Eserleri Sevenler Dernegi, 50. kurulus yildönümünü kutlarken, yarim asirlik dernegin yarim asirlik üyeleri de Aydin’in tarihini, kültürünü ve kentin yerel hafizasini gün yüzüne çikarmak için çalisiyor. Bir zamanlar Baltaköy Mahallesi’nde yapilan zirai uçaktan, Yagcilariçi’nde yapilan tekneye kadar birçok Aydinlinin bilmedigi zenginliklerin arsivlenmesi ve günümüze aktarilmasi hedefiyle çalisma yürütülen dernekte yer alan 79 kisilik gönüllü ordusu da, il genelindeki birçok tarihi yapinin Aydin’a kazandirilmasi için ugras veriyor.

Yarim asirlik dernegin Aydin’in en faal 4. siradaki dernek oldugunu belirten Aydin Eski Eserleri Sevenler Dernegi Baskani Mehmet Özçakir; “Aydin Eski Eserleri Sevenler Dernegi, 1973 yilinda kurulan ve bugün kutladigi 50. yilinda da tarihine, kültürüne ve zenginliklerine gönüllüler ordusuyla deger katmaya çalisan, 79 üyesiyle birlikte Aydin’a hizmet veren bir dernektir. Aydin’da büyük eksikligi bulunan kentin yerel hafizasi dedigimiz genel tarihten ayri yerel tarihimizi Aydinlilara aktarmak ve anlatmak açisindan bir misyon üslendik. Örnegin Aydin’da çok önceleri Baltaköy’de yapilmis bir zirai uçagi, ilk teknenin Aydin’da Yagcilariçi’nde yapilip, üretilip, denize indirildigini çogu kimse bilmez. Danismentli Ismail Efe’den tutun ismi duyulmamis birçok efelerin kahramanliklarini ortaya çikarmak, ailelerine ulasmak ve Aydin’in yerel tarihini, kültür zenginligini gün yüzüne çikarmak ve herkesle paylasmayi hedefliyoruz. Dernegimiz yarim asir önce Aydin Müze Müdürlügü çalisanlari tarafindan kurulmus olup, günümüze kadar gelen baskanlari sayesinde de bugüne kadar gelmistir. Ayrica Aydin’in en faal ve faaliyette bulunan 4. siradaki dernegi olarak kayitlarda mevcuttur. Milli Aydin Bankasi basta olmak üzere Tasdöner Sinemasi gibi tarihi binalarin yerel yönetimler eliyle Aydin’a kazandirilmasi, Valilik eliyle fonlarla satin alinmasi yönünde çok büyük projeler ve katkilari olmustur. Bunlarin en sonuncusu da Aydin Adnan Menderes Müzesi’nin yerinin tespitinde dernegimizin Valilige verdigi bilgiler sonrasinda oradaki müzemiz de gerçeklesmistir. Dernegimizin misyonu ve faaliyet alani Aydin’in geçmis her türlü etnografik, arkeolojik, kültürel deger ve yerel tarih zenginliklerini arastirip günümüze aktarmak ve günümüzde bunu bir arsiv olarak kayit altina almaya çalismaktir. Bugün kurulusunu kutladigimiz yarim asirlik dernegimizin gerçekten de geçmisi ile yasit olan kidemli üyeleriyle Aydin’a hizmetlerimize çalismalarimiza gönüllü olarak devam ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA