Sera Üreticileri 'Kök Bogazi' Hastaligina Çözüm Bulamiyor

Tokat’ta sera üreticileri kök bogazi denilen hastaliktan kaynakli olarak maddi zarara ugrarken hastaliga karsi çözüm bulamiyor.

Sera Üreticileri 'Kök Bogazi' Hastaligina Çözüm Bulamiyor
Tokat’a sera üreticileri kök bogazi olarak adlandirilan hastaliktan kaynakli olarak ürünlerini kaybediyor. Bitkilere su yoluyla geldigi düsünülen hastaliga karsi üreticiler çözüm bulamiyor. Hastaliga karsi kullanilan ilaçlar etkili olmazken hastaligin kanal ve kuyu suyu gibi farkli yollarla bitkileri bulastigi düsünülüyor. Bu hastalik, seralarinda biber üreten üreticilerin yüzde 80 oraninda verim kaybetmesine yol açarken üreticileri bir dönüm serada 25 bin lira zarara ugratabiliyor. Hastaliga engel olamayan üreticiler, seralarinda biber üretimini durdurarak domates üretime geçiyorlar.

"25 bin lirayi çöpe attiktan sonra buraya baska bir ürün ekecegiz"

Hastaliga çözüm bulamadiklarini belirten sera sahibi Medet Dogan, "Iki yildir biber üretimi yapmaktayim. Bu sera biber projesiyle yapilmis bir seradir. Burada biber ekimi yaptigimiz da maalesef ki ektigimiz biberimiz de kök bogazi denilen bir hastalik var. Ben bu hastaligi biraz arastirdim ve arastirmalarim da bu hastaligin suyla geldigi düsünülmektedir. Biz Niksar’da kanaldan ve kuyudan sulama yaptigimizda biber üretme sansimiz yok. Biber diger bitkilere göre hassas bir üründür, kök gelisimi olarak da az gelisim göstermektedir. Bitkiler hastalandigi zaman sera içerisinde yüzde 80 oraninda kayip yasiyoruz ve biz bu serayi imha edecegiz. Bana bir dönüm seranin maliyeti ise 25 bin lirayi buluyor. 25 bin lirayi çöpe attiktan sonra buraya baska bir ürün ekecegiz. Benim bu yil ki bir dönümden elde ettigim kar gitmis demektir. Geçtigimiz yil ayni sikintiyi diger sera da yasadik. Oradan biber ekimini kaldirdik ve domates ekimine döndük. Bu hastaligin birçok ilaci var ancak kullaniyor olmama ragmen bu bölgede hastaligi ciddi anlamda çözemedik. Sürekli ilaç verdigimiz de ise maliyetler yükseliyor ve bitki bu duruma dayanim gösteriyor ilaç etki göstermez duruma düsüyor" seklinde konustu.

Kaynak: İHA