Meriç Ve Tunca Nehirlerinin Yatagindaki Kumlar Temizleniyor

Edirne’de bir dönem taskinlarla anilan Meriç ve Tunca Nehirlerinin taskin riskine karsi yatak temizligi yapiliyor.

Meriç Ve Tunca Nehirlerinin Yatagindaki Kumlar Temizleniyor
Edirne’de Devlet Su Isleri (DSI) 11. Bölge Müdürlügü ekipleri tarafindan Meriç ve Tunca Nehirlerinin Dr. Mehmet Müezzinoglu Köprüsü ve Süvari Köprüsü arasindaki kisminda temizlik çalismasi yapiliyor.

Edirne’nin kis aylarinda korkulu rüyasi olan nehir taskinlarinin ardindan düsen önlem alan DSI ekipleri nehirlerde suyun saglikli olarak akisini saglamak için biriken kumlar is makinelerinin yardimiyla temizleniyor.

Is makineleri nehir yatagina inerek su akisinin yavaslamasina sebep olan kum adaciklarini temizleme çalismalarini sürdürüyor.

Süvari Köprüsü mevkiinde çalismalari yerinde inceleyen Edirne Valisi H. Kürsat Kirbiyik, DSI 11. Bölge Müdürü Faruk Yücegök’den son durum hakkinda bilgi alarak açiklamalarda bulundu.

Kanal Edirne’de de çalismalarin sürdügünü ifade eden Edirne Valisi Hüseyin Kürsat Kirbiyik, “Meriç ve Tunca nehirlerinde taban ve yüzey temizligi yapildigini belirterek, “Meriç ve Tunca Nehirlerinde meydana gelebilecek taskinlari önlemek için yapilan Kanal Edirne’de de temizlik çalismalari devam ediyor.

"Taskinlar rüya oldu"

"Meriç’in sigortasi" olarak tanimlanan Kanal Edirne’nin önemine deginen Kiribiyik, "Meydana gelebilecek bir taskin durumunda Meriç Nehri’nin dogal kapasitesinin yarisi kadar bu kanaldan tahliye imkani olusuyor. Dolayisiyla riski önemli ölçüde bertaraf etmemize imkan sagliyor. Temizlik çalismalari Meriç ve Tunca nehirlerinin yani sira Kanal Edirne’de de devam ediyor. Ilimizin güvenligi, insanlarimizin can ve mal emniyeti açisindan çok önemli bir adimdi. Proje birkaç yil sürecek. Bu bir süreç, bir yandan malzeme buraya akmaya devam ederken diger yandan temizligi yapiliyor” dedi.

Nehir yatagindaki kum adaciklari kepçelerle kamyonlara dolduran ekipler, çalismalarina devam ediyor.
Kaynak: İHA