Doç. Dr. Mirdali Açiklamasi 'Seramikler, Tarihin Sirlarinin Çözülmesini Saglamistir'

Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nden Doç. Dr. Nergis Kilinç Mirdali, Ç.Ü.’ye bagli Türkoloji Arastirmalari Merkezi’nde verdigi "Seramik Malzemeler ve Yasantimizdaki yeri" konulu konferansta, insanlik tarihi ile ilgili bilgilerin en önemli kalici kaynaklarinin seramik buluntulari oldugunu söyledi.

Doç. Dr. Mirdali Açiklamasi 'Seramikler, Tarihin Sirlarinin Çözülmesini Saglamistir'
Doç. Dr. Mirdali, binlerce yil bozulmadan günümüz gelen seramiklerin üzerindeki yazi, resim, semboller ve kullanim gereçlerinin biçiminin, geçmis uygarliklarin yasam tarzlari, ekonomik yapilari ve kültürleri hakkinda bilgi verdigini belirterek,"Seramikler, tarihin sirlarinin çözülmesine imkan tanimaktadir" dedi.

"Seramik, kil, killi toprak, çömlekçi topragi veya topraktan yapilmis pismis kap" anlamina gelir. Ayni zamanda Antik Yunan’da mitolojiye göre çömlekçilerin mucidi olan kisidir" diyen Mirdali, sözlerini söyle sürdürdü:

"Seramik malzemeler günümüzde ise sofra esyalari, dekoratif ürünler, otomotiv sanayi, elektronik sanayi, kaplama malzemeleri, saglik gereçleri, biyoaktif maddeler ve uzay araçlarinda termal bariyer olarak kullanilmaktadir. Seramik malzemeler insanlarin hayatta kalmak için yemek pisirmesini, depolamasini, saklanmasini ve yemek yemesini saglamistir. Çanak-çömlek birçok ritüelde merkezi bir rol oynamistir ve son zamanlarda terapi malzemesi olarak birçok tedavi edici faydasi oldugu görülmüstür."

Mirdali daha sonra izleyicilerin çesitli sorularini cevapladi. ÇÜTAM Merkezi Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik tarafindan tesekkür belgesi sunulan Mirdali, konferansi izleyenlerle hatira fotografi çektirdi.
Kaynak: İHA