Ahmet Yenilmez Açiklamasi 'Erzurum Kongresi Bilinmezse Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yilini Layikiyla Kutlayamayiz'

Yapimciligini Ahmet Yenilmez’in üstlendigi, yönetmenligini ise Mustafa Yilmaz ve Satuk Bugra Yenilmez’in yaptigi, Erzurum Kongresi’ni anlatan “Ilk Ses Erzurum” filminin çekimleri Erzurum’da devam ediyor.

Ahmet Yenilmez Açiklamasi 'Erzurum Kongresi Bilinmezse Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yilini Layikiyla Kutlayamayiz'
Lala Mustafa Pasa Camii ve Yakutiye Medresesi çevresinde yapilan çekimlere Erzurumlular yogun ilgi gösterdi. Zaman zaman bu ilgiden dolayi çekimlere ara verilmek zorunda kalindi. Ilgiyi en çok üzerine çeken isimlerin basinda ise tiyatrocu, oyuncu, sair, yazar ve filmin yapimcisi Ahmet Yenilmez geliyor.

“Cumhuriyet’in temelleri Erzurum’da atildi”

Filmin yapimcisi ve ayni zamanda oyuncularindan Ahmet Yenilmez, Erzurum Büyüksehir Belediyesi’nin destegiyle önemli bir eksigi gidereceklerini belirterek, “Cumhuriyetimizin yüzüncü yilina birkaç ay kaldi. Hep içimde bir ukdeydi. Siz eger Erzurum Kongresi’ni anlatmamissaniz, anlatamamissaniz, buna Erzurumlular dahildir, hep bir eksik olacaktir. Ülkenin gençleri, yaslilari dahil Erzurum Kongresi’ni bilmiyorsa emin olun Cumhuriyetimizin yüzüncü yilini layikiyla kutlayamayiz. Hani ’Ya Istiklal! Ya Ölüm’ vardi ya. Iste o sözün ilk söylendigi yerdir Erzurum’dur. Erzurum Kongresi o kadar önemlidir ki, Cumhuriyetimizin temelleri atilmistir burada. Hatta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ilk buranin vekili olmustur, seçilmistir. Bir nevi o da bir Dadastir, Erzurumludur. Bu yüzden Erzurum Büyüksehir Belediye Baskanimiz Mehmet Sekmen’in destegi ile yüzüncü yilini kutladigimiz Cumhuriyeti, layikiyla Erzurum Kongresi’ni ülke insanimiza, baska ülke insanina anlatmamiz lazim” dedi.



“Erzurum Kongresi’ne dair bir ilk yasanacak”

Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen’in Erzurum Kongresi’ne dair bir film fikrine ve projesine destek oldugunu belirten Ahmet Yenilmez, “Erzurum’da bir ilk ortaya koyuldu ve böylece Erzurum Kongresi’nin filmi çekilmeye baslandi. Biz Çanakkale’de ‘Kinali Kuzular’ dizisini çektik. Çok güzel oldu. Su kadarini söyleyeyim ‘Kinali Kuzular’ dizisine kadar Çanakkale’ye ziyaretçi sayisi 200 bin civari iken 13 bölümlük dizi yayinlandiktan sonra iki buçuk milyona çikti o yaz. Ben Erzurum’un da, Erzurumlunun da bu film sayesinde tanitiminin da çok güzel yapilacagina inaniyorum. Özellikle planlar, sahneler Erzurum’un gezilmesi görülmesi gereken mekanlarin önünde yapilmaktadir. Insallah Allah mahcup etmez. Ben buradan Belediye Baskanimiz Mehmet Sekmen beye çok çok tesekkürler ediyorum. Gerçekten Erzurumlular iyi bir belediye baskanina sahip hatta kiskanilacak kadar” seklinde konustu.

Çekimleri yaklasik 2 hafta önce Erzurum’da baslayan ve sehrin tarihi mekanlari basta olmak üzere birçok alana misafir olan “Ilk Ses Erzurum” setine zaman zaman Erzurumlu vatandaslar da katki yapiyor. Filmin Erzurum Kongresi’nin tarihi olan 23 Temmuz’a yetistirilmesi hedefleniyor.
Kaynak: İHA