Yunanistan'a Açilan Pazarkule Sinir Kapisi'ndaki Modernizasyonun Ardindan Yogunluk 2 Kat Artti

EDIRNE – Edirne Valisi Hüseyin Kürsat Kirbiyik, Türkiye’den Yunanistan’a açilan Pazarkule Sinir Kapisi’ndaki modernizasyon çalismalarinin ardindan ülkeden giris ve çikislarin iki katina çiktigini belirtti.

Yunanistan'a Açilan Pazarkule Sinir Kapisi'ndaki Modernizasyonun Ardindan Yogunluk 2 Kat Artti
2021 yilinin Aralik ayinda baslayan ve yaklasik 75 milyon TL’ye varan modernizasyon çalismalarinda sona yaklasildi. Edirne Valisi Hüseyin Kürsat Kirbiyik, incelemelerde bulundugu Pazarkule Sinir Kapisi’nda yaptigi açiklamada, modernizasyon çalismalari sonrasi sinir kapisinda giris ve çikislarin iki katina ulastigini belirtti.

Pazarkule Sinir Kapisi’nin yenilenen yüzüyle Türkiye’den Yunanistan’a giris ve çikis islemlerini yapmak isteyenlere hizmet vermeye devam edecegini ifade eden Edirne Valisi Hüseyin Kürsat Kirbiyik, “Edirne, gerek Bulgaristan ve Yunanistan’a açilan sinir kapilari olmasi bakimindan müstesna bir yere sahiptir. Edirne’den iki sinir kapimiz Bulgaristan’a açilirken, diger iki sinir kapimiz ise Yunanistan’a açiliyor. Hem sehir merkezinden hem de ilçelerden Bulgaristan ve Yunanistan’a açiliyor. Edirne, ülkemizin batiya açilan en önemli ili konumunda bulunuyor. Geçtigimiz yil itibariyle baktigimizda toplamda 6 milyon 200 bin kisinin bu sinir kapilarini kullanarak ülkemize giris yaptigini görüyoruz. Özellikle biliyorsunuz ki gurbetçi sezonu bizim açimizdan çok önemlidir. Avrupa’da yasayan ve orada çalisan vatandaslarimiz tatillerini geçirmek için ülkemize geliyorlar. Bir önceki yila göre baktiginizda çok ciddi bir artisla birlikte geçtigimiz yil yaklasik 2 milyon 260 bin gurbetçi sezonda bu kapilari kullanarak geçis yapmistir" dedi.

Pazarkule Sinir Kapisi’nin öneminin her geçen gün artacagini belirten Vali Kirbiyik, “Tabii gurbetçiler amiral gemisi olarak bu noktada Kapikule basta olmak üzere diger sinir kapilarimizi kullanarak girislerini yaptilar. Gurbetçiler, tatillerini geçirdikten sonra ülkemize tekrar çikis islemlerinde yine bu kapilardan çikislarini yaptilar. Biz buradaki hizmetlerin en üst seviyede verilmesini çok önemsiyoruz. Bu çerçevede geçtigimiz yillarda Kapikule, Hamzabeyli ve Ipsala sinir kapilarimizda modernizasyon çalismalari tamamlanmisti. Yani karsidaki muadillerine göre son derece modern genis ve tüm peronlar itibariyle baktiginizda vatandaslarimiza giris, çikis islemi yapmak isteyen kisilere karsi en üst düzeyde hizmeti verebilecek hale getirilmisti. Ilimiz sinirlarinda modernizasyonu yapilmayan tek kapi Pazarkule Sinir Kapisi’ydi. Orada da 2021 yilinda baslayan çalismalar bu yilin basi itibariyle tamamlandi. Yaklasik 75 milyon Türk lirasindan daha fazla bir kaynak harcanarak bu hale getirilmis oldu” diye konustu.



"Güvenlik önlemleri ön planda"

Sinir kapisinin modernizasyon çalismalarinin yaninda güvenlik önlemlerine de deginen Vali Kirbiyik, “Gördügünüz gibi daha öncesinde tek giris ve tek çikis peronu olan Pazarkule, artik 3 giris ve 3 çikis peronlari ile birlikte çok daha genis ve daha nitelikli bir hale getirilmis oldu. Yine idari binalari yan tarafta sol tarafinizda gördügünüz binada olmak üzere gerek gümrük, gerek emniyet teskilatimizin yararlanacagi sekilde yeniden organize edildi. Hemen sag tarafinizda gördügünüz kisimda bir x-ray bölümü olusacak. Orada da son asamaya geldik. Artik onunla beraber burada da x-ray taramasi imkanina kavusmus olacagiz. Bu da gerek esya kaçakçiligi, gerek insan kaçakçiligi, gerek diger suçlar bakimindan son derece önemli. Biz bir yandan sinir kapilarindaki hizi çok önemsiyoruz ama öte yandan da güvenlikten asla taviz vermemek için mücadele ediyoruz. Bu çerçevede burada alinan yeni tedbirler son derece önemliydi. Onlar da insallah çok yakin zamanda hayata geçecektir. Pazarkule Sinir Kapisi kendi özelinde de her yil katlayarak geliyor. Geçtigimiz yil bir önceki yila göre neredeyse 3 katlik bir artis yasandi. Bu yilki ilk verilere baktigimizda geçen yilin ayni dönemine göre yaklasik 2 katlik bir artis görüyoruz. Geçen yil bu döneme kadar 50 bin kisi giris yapmisti, simdi ortalama 96- 97 bin kisi gibi gözüküyor. Giris ve çikis ortalamasinda bu yolcu sezonuyla birlikte gurbetçi sezonuyla birlikte çok daha yüksek bir seviyeye çikacagini düsünüyoruz. Yani bu da gösteriyor ki bize Pazarkule Sinir Kapisi, yenilenen yüzüyle birlikte gerek vatandaslarimizin gerek gurbetçilerimizin gerek yine ülkemize giris çikis yapmak isteyen insanlarin kisilerin tercih ettigi bir kapi konumuna dogru her geçen yil artarak devam edecek” seklinde konustu.



“Üzüm üzüme baka baka kararir”

Kirbiyik, komsu ülke Yunanistan’in da sinir kapisinda gerekli çalismalarini baslatmasi için atasözü ile gönderme yapti. Kirbiyik, “Üzüm üzüme baka baka kararir diye umut ediyoruz. Onlar da insallah bakip böyle yapar. Arada inanilmaz bir fark olustu. Bir tarafta köy garaji gibi bir yer oldu, bir tarafta havaalani gibi bir yer olustu. Dolayisiyla komsumuzda da bu yönde bir adim atilacaktir diye degerlendiriyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA