'Bag Küllemesi Hastaliklari' Yüzde 90 Verim Kaybina Yol Açabilir

Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürlügünden yapilan açiklamada tescilli cimin üzümünün baglarinda “Bag Küllemesi Hastaliklari” ile mücadelenin yapilmamasi durumunda yüzde 90 verim kaybi yasanacagi belirtildi.

'Bag Küllemesi Hastaliklari' Yüzde 90 Verim Kaybina Yol Açabilir
Bag Küllemesi, asmanin yaprak, sap, sürgün, salkim gibi tüm yesil aksaminda geliserek zarar olusturan önemli bir hastaliktir. Hastalik, iklim sartlarinin uygun gittigi ve mücadelesinin dogru yapilmadigi yillarda yüzde 90’a varan ürün kayiplarina neden oluyor.

Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürlügü Bitkisel Üretim ve Bitki Sagligi Subesinde Ziraat Yüksek Mühendisi olarak görev yapan Selahattin Albayrak, konu hakkinda üreticileri bilgilendirerek su uyarilarda bulundu;

‘Hastaligin yapraktaki Belirtileri’

“Hastalik baslangiçta yapraklarin üst yüzeyinde yag lekesine benzeyen sarimsi-açik yesil renk açilmalarina neden olur. Ileriki dönemde yaprak parlakligini ve esnekligini kaybeder, kalinlasir, gevreklesir ve kenardan içe dogru kivrilir. Hastaligin bulundugu kisimlarda grimsi-beyaz tozlu bir görünüm olusur.

‘Hastaligin sürgünlerdeki belirtileri’

Sürgünler üzerinde baslangiçta siyaha yakin koyu renkli lekeler olusur. Sürgündeki bu lekeler sezon sonuna dogru kirmizimsi kahverengine dönüsmektedir.

‘Hastaligin tanelerdeki belirtileri’

Hastaliga erken yakalanan taneler küçük kalir ve gelisemez. Hastalik tanelerde meyve sapi istikametinde çatlamaya neden olur. Taneler ben düsme dönemine kadar hastaliga duyarlidir.

‘Mücadelesi ve kültürel önlemler’

Hastalikli çubuklar budanarak imha edilmelidir. Yetisme sezonu içinde yaprak ve sürgün seyreltmesi yapilarak asmanin iç kisimlarina kadar iyi bir havalanma ve güneslenme saglanmalidir.

‘Kimyasal mücadele’

1. Ilaçlama: Sürgünlerin 25-30 cm uzunlukta oldugu dönemde,

2. Ilaçlama: Çiçeklenme öncesi, çiçek tomurcuklarinin ayrildigi dönemde,

3. Ilaçlama: Tanelerin saçma iriliginde oldugu dönemde,

4. ve sonraki ilaçlamalar: Üçüncü ilaçlamadan sonra hastalik gelisimi ve kullanilan ilacin etki süresi dikkate alinarak ben düsme dönemine kadar yapilmalidir. Son ilaçlama ile hasat arasinda gerekli bekleme süresine dikkat edilmelidir.”
Kaynak: İHA