Yazar Erdogan Açiklamasi 'Gençlerle Ilgili Sorunlarin Çogu Toplumun Geneliyle Alakali'

‘Kusaklararasi Farklilasmalar ve Günümüz Gençligi’ baslikli söylesiyle SUBÜ Konusmalari’nin 52’nci konusmacisi olan Yazar Erol Erdogan, “Gençlerle ilgili konusulan sorunlarin büyük kismi toplumun geneliyle alakalidir” dedi.

Yazar Erdogan Açiklamasi 'Gençlerle Ilgili Sorunlarin Çogu Toplumun Geneliyle Alakali'
Sakarya Uygulamali Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafindan düzenlenen SUBÜ Konusmalari’nin 52’nci konusmacisi, ‘Kusaklararasi Farklilasmalar ve Günümüz Gençligi’ baslikli söylesiyle Yazar Erol Erdogan oldu. Moderatörlügünü Sakarya Meslek Yüksekokulu Ögretim Görevlisi Ömer Sezai Aykaç’in üstlendigi söyleside kusaklararasi farklilasmanin temel nedenleri, farkliliklarin çatismaya dönüsmemesi için takinilmasi gereken tutumlar ve sorumluluk bilincinin gelismesinin önemi gibi konular konusuldu. Söylesinin tamami üniversitenin YouTube kanali SUBÜ Haber’den tekrar izlenebiliyor.

Yetiskinler ve gençler arasindaki en büyük degisimin ve birçok degisimin de faktörünün bilgiye erisim hiyerarsisinin degismesi oldugunu belirten Yazar Erol Erdogan, “Eskiden anne ve babadan, okuldaki hocadan, camideki imamdan ya da çirak olarak yanina gidilen ustadan bilgiler aliniyordu. Dijital dönüsüm ile bilgiye erisim piramidi degisti. Bununla çocuklar ve gençler üst kusaga ihtiyaç duymadan bazi bilgiler edindikleri gibi bazi deneyimleri de kazanir hale geldiler. Bu farklilasma kusaklararasi etkilesimi de etkileyen ana faktöre dönüstü. Eskiden daha büyük ailelerde yasiyorken simdi daha küçük ailelerde yasiyoruz. Eskiden daha küçük yerlesim yerlerinde yasiyorken simdi daha büyük yerlesim yerlerinde yasiyoruz. Bu da gençler açisindan farklilasmayi etkileyen önemli etkilerden birisi. Üçüncü faktör ise eskiden daha çok üreticiyken simdi daha çok müsteri durumunda olmamizdir” dedi.



“Çatisma tuzagina düsüyoruz”

Kusak farklilasmasinin azalmasi için iki tarafa da görevler düstügünü kaydeden Erdogan, “Ilk görev ise farklilasmanin çatisma anlamina gelmedigini fark etmek olacaktir. Farklilasmanin çatismayi dogurmayacaginin ve belki de anlasmayi, çesitliligi ve renkliligi saglayacak bir nimet oldugunun farkinda olmaliyiz. Modern insan çatismayla kendini anlatmaya çalistigi için bu tehlikeli tuzaga düsüyor. Çesitlilik ve renklilik zaten en temelinde yaratilistan ve fitrattan kaynaklanan bir seydir. Insanoglu sorunu disaridan ya da karsidan tanimlayarak bir konfor alanina ulasir. Yetiskinler sorunlarini gençler üzerinden, erkekler ise kadinlar üzerinden tanimlayarak aslinda kendilerini yogurttan çikan temiz kasik gibi düsünürler. Oysa bugün gençlerle ilgili konusulan sorunlarin büyük kismi toplumun geneliyle alakalidir. Ancak biz yetiskinler toplumun geneliyle ilgili sorunu sadece gençlerin sorunuymus gibi düsünerek kendimize ayna tutmuyoruz ya da kendimizi islah etmiyoruz. Sadece gençlerin iyi olmasini bekliyoruz. Mesela bir baba sigara içer ama çocugunun sigara içmesini istemez ve bunu bir yozlasma olarak görür” diye konustu.

Kaynak: İHA