Deprem Bölgesi Malatya'da Bu Yil Kayisi Hasadinda Beklenti Düsük

Deprem bölgesi olan Malatya’da bu yil kayisi rekoltesinde de ciddi bir düsüs bekleyen Ziraat Odalari Il Koordinasyon Baskani Yunus Kilinç, "Bu yilki kayisi üretiminde yüzde 70 hasarimiz var. Kayisi rekoltemizin 55-60 bin ton civarinda olacagini üzülerek ifade ediyoruz” dedi.

Deprem Bölgesi Malatya'da Bu Yil Kayisi Hasadinda Beklenti Düsük
Malatya’daki ilçe ziraat odalari baskanlari ile birlikte bir açiklama yapan Ziraat Odalari Il Koordinasyon Baskani Yunus Kiliç, deprem sonrasi çiftçiler olarak üretime zorda olsa devam ettiklerini söyleyerek bu yil kayisinin da afetten etkilendigini belirtti.

Üretime devam etmeleri için mutlaka desteklerin devam etmesi gerektigini ifade eden Kilinç, bu yil Malatya’nin ova kisimlarindaki kayisilarin zirai dondan hasar gördügünü bir kisminin ise agaçlardaki tozlasma nedeniyle ürün vermedigini söyledi.

Yine birçok agaçta çiçek çürümesi yasandigini ve bazi hastaliklarin ortaya çikmasi ile bu sezon kayisida rekolte düsüklügünün kaçinilmaz oldugunu belirten Kilinç, “En güzel rekolte tespitini ziraat odalari yapar. Çünkü her ilçemizde ziraat odasi var, meclisleri ver, hangi bahçede kaç kayisi agaci oldugunu en iyi biz biliriz. Bir rekolte çalismasi basladi, suanda tespitler yapiliyor. Ancak bizim kendi kanaatimiz yüzde 70 hasarimiz var. Dolu yarasini saymiyoruz ama kayisi rekoltemizin 55-60 bin ton civarinda olacagini üzülerek ifade etmek istiyoruz” dedi.

Bu beklentinin suan tamamen tahmini oldugunu da belirten Kilinç, rekoltenin yüksek gösterilmesinin üreticiye zarar verecegini bunun içinde bu konuyu takip ettiklerini söyledi.



Bu yil Malatya’daki depremzede üreticilerin yasadigi bir baska soruna da dikkat çeken Kilinç, bugday, arpa ve mercimek hasadinin basladigini ancak bunlari muhafaza edecek depolarinin olmadigini söyledi.

Bazi depolarin yikildigini saglam kalanlarin ise esya deposu olarak kullanildigini ifade eden Kilinç, “Biz köylerimizde yikilmayan depolarimiza dahi yakinlarimizin, akrabalarimizin ev esyasini yerlestirdik. Bir avuç tahilimizi koyacak depomuz kalmadi. Biz bugdayi hasat edip, nereye koyacagiz, güvenlik açisindan nereye saklayacagiz? Her gün yagmur yagiyor ve bu kadar hasadi nereye dökecegiz. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bir an önce özellikle deprem bölgesinde alim yapmasi lazim. Alim yaparken de tarladan direkt ofise götürülmeli” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA