Bakan Mus'tan Otomobil Bayilerine Ceza Açiklamasi Açiklamasi 'Liste Fiyati Üzerinde Fiyat Talep Etmisler'

Ticaret Bakani Mehmet Mus, liste fiyatinin üzerinde ücret talep eden otomobil bayilerine kesilen cezayi degerlendirerek, "Araçlarin bir bayi fiyatlari var, bir liste fiyatlari var. Onun üzerinden fiyat talep etmisler. Veya vatandasa aksesuar adi altinda ilave fatura kesmek istemisler. Bu tespit edilmis. Ve bunun cezai müeyyidesi uygulanmis. 3 bayi yaklasik 17 milyon lira civarinda para cezasi kesildi ve diger yaptirimlar uygulanacaktir" dedi.

Bakan Mus'tan Otomobil Bayilerine Ceza Açiklamasi Açiklamasi 'Liste Fiyati Üzerinde Fiyat Talep Etmisler'


Bakan Mehmet Mus, Samsun 19 Mayis Gazeteciler Cemiyeti’nde basin mensuplari ile bir araya geldi. Samsun’da seçim çalismalarini sürdürdügünü ifade eden Bakan Mus, gazeteciler tarafindan kendisine yöneltilen sorulara cevap verdi. Içisleri Bakani Süleyman Soylu’nun bir programda "7 yildir bakanim, bizden sonra gelenlere de Allah kolaylik versin" dedigini hatirlatilarak kendi bakanliginin devam edip etmeyecegi sorusuna cevap veren Mehmet Mus, “Cumhurbaskanimiz kabineyi belirliyor. Dolayisiyla biz hangi görev olursa olsun o görevi hakkiyla yerine getirmek için variz. Bakanlik olur, bakanlikta görevimize devam ederiz. Milletvekilligi olur, milletvekilliginde görevimize devam ederiz. Parti yönetiminde olur, parti yönetiminde devam ederiz. Hiçbir sey olmaz, Samsun’un vekaletini üzerimize aldik. Samsun milletvekili olarak görevimize devam ediyoruz. Dolayisiyla asil olan millete hizmet edebilmek. O isin pesinde kosmak, sehri ileriye tasiyacak olan projelere imza atabilmek. Ülkeyi ileriye tasiyacak olan çalismalara hizmet verebilmek. Tabii, Süleyman Bey ‘Ben 7 senedir bakanlik yaptim’ diyor. Ben 2 sene yaptim daha” ifadelerini kullandi.

Liste fiyatinin üzerinde ücret talep edilen bayilere kesilen ceza

Liste fiyati üzerinde araç satmak isteyen 3 oto bayisine kesilen ceza hakkinda da bilgi veren Mehmet Mus, “Yeni hükümet kurulana kadar eski hükümet görevine devam ediyor. O süre zarfinda da memlekette hangi sorumluluklari tasiyorsak o sorumluluklari yerine getiririz. Burada koydugumuz çesitli kurallar var. Bu kurallara herkesin riayet etmesi gerekiyor. Türkiye serbest piyasa kosullarini isleten bir ülke. Türkiye’de serbest piyasa ekonomisi mevcut. Ancak konan çesitli kurallar var. Simdi o kurallarin disina çiktiginiz zaman bunun cezai müeyyidesi var. Ticari hayatla alakali da serbest piyasa kosullari içerisinde çesitli kurallar var. Bu kurallar ihlal edildi, bu kurallar ihlal edildigi zaman bunlarin cezai müeyyidesi var. Bunlar açik, seffaf sekilde bizim yönetmeliklerimizde ve kanunlarimizda yaziyor. Burada ne oldu? Bu bayiler tabii pek çok bayi biz inceledik, denetledik. Araçlarin bir bayi fiyatlari var. Bir liste fiyatlari var. Onun üzerinden fiyat talep etmisler. Veya vatandasa aksesuar adi altinda ilave fatura kesmek istemisler. Bu tespit edilmis. Ve bunun cezai müeyyidesi uygulanmis. 3 bayi yaklasik 17 milyon lira civarinda para cezasi kesildi ve diger yaptirimlar uygulanacaktir. Buradan sunu söylemek isterim. Piyasaya bir müdahalemiz söz konusu degil. Ancak serbest piyasa ekonomisi demek kurallarin olmadigi bir ekonomi demek degildir. Ticari kurallar vardir ve bu ticari kurallara uygun sekilde herkesin hareket etmesi gerekir. Bir araç almak ihtiyaç. Insana bu ihtiyacini karsilamak için geliyorlar. Ve burada talep ettigi zaman neyse o kurallar ona uymak durumundalar ve insanlar bu ihtiyaçlarini karsilamak durumunda. Biliyorsunuz çip krizinden dolayi üretimde aksamalar oluyor. Ertelenen talep vardi. Hem üretimde aksama hem de ertelenen talep. Simdi birlesince dolayisiyla talepte üretime göre daha fazla bir artis söz konusu oluyor. Kanaatim belli bir süre içerisinde arzin artmasi ve olan talebin düsmesiyle beraber bu bir dengeye oturacaktir. Çünkü bunlar geçmis dönemlere çok sorun olan alanlar degildi. Pandemiyle birlikte üretimde yasanan aksakliklardan dolayi arzdaki daralmadan kaynakli ve ertelenen taleplerden dolayi simdiki talebin artmasindan kaynakli bir problem ortaya çikiyor. Kurallar içerisinde herkesin hareket etmesini arzu ediyoruz. Buradan ticari hayatta bulunan, ilgili oyunculara da kurallara uyduklari takdirde ticaretlerine devam edebilirler. Burada herhangi bir sorun yok. Burada bizim bunun disinda bir yaptirimimiz söz konusu olmaz. Ama bir taraftan da elinizdeki imkanlarla size gelip ihtiyacini karsilamaya çalisan vatandasa da farkli bir uygulamaya giderseniz bunun karsiligi da olacaktir mutlaka” diye konustu.

Ziyaretin sonunda Samsun 19 Mayis Gazeteciler Cemiyeti Baskani Yusuf Ziya Çakir, Bakan Mus’a plaket takdim etti.
Kaynak: İHA