Yurt Disinin Stres Ve Is Yogunlugundan Bunalan Gurbetçi, 22 Yil Sonra Köyünde Hayvanciliga Basladi

Hollanda’da 22 yil ticaretle ugrastiktan sonra stres ve yogun is temposu nedeniyle Türkiye’ye dönüs yapan Ulvi Akdemir, köyünde damizlik küçükbas hayvan yetistiriciligine basladi.

Yurt Disinin Stres Ve Is Yogunlugundan Bunalan Gurbetçi, 22 Yil Sonra Köyünde Hayvanciliga Basladi
Hollanda’da uzun yillar seracilik isiyle ugrastiktan sonra Türkiye’ye dönüs yapma karari alan gurbetçi Ulvi Akdemir, memleketi Yozgat’in Sorgun ilçesine bagli Dogankent kasabasina baba ocagina geldi. Türkiye’de tarim ve hayvancilik sektöründe yaptigi arastirmalarin ardindan küçükbas hayvan yetistiriciligi yapma karari alan Akdemir, herhangi bir destek almadan ilk olarak 88 kangal irki koyun ile besicilik yapmaya basladi.

5 yilin sonunda hayvan sayisini 600’e çikaran Akdemir; köyünde rahat, huzurlu bir hayat sürerken yurt disinin stres ve yogun is temposundan kurtulmak isteyen gurbetçi vatandaslara da hem köy yasamini hem de köylerine yatirim yapmalarini öneriyor.

88 koyunla basladi, simdi 600 koyuna ulasti

Yurt disinda günlük hayatin stresinden kurtulmak adina Türkiye’ye dönüs yaptigini söyleyen Akdemir, “Hollanda’da isverenim, orada günlük hayatin stresinden, is yogunlugundan artik bunaldigim için köyüme dönme karari aldim. Hayvancilik da çocukluktan beri yaptigimiz bir isti. Hayvancilik biz de sevgidir, biz de köyümüze geldik, koyun aldik, hobi olarak bu ise basladik. Ilk olarak 88 tane koyunla basladim. Su anda da koyun sayimiz 600’e ulasti. Herhangi bir devlet destegi almadim. Tamamen kendi imkanlarimla yaptim bu isi. Yurt disinda 22 yil kaldim. Buraya gelmemdeki sebeplerden biri de Türkiye’deki gençlere burada bir seylerin yapilabildigini gösterebilmekti. Ben ve yurt disindaki yasayan insanlarin da bir nevi hayalini gerçeklestirdim. Orada memleketine gelip bu isi yapmak isteyen yüzlerce insanlar var. Artik yurt disinin stresinden bunalmislar. Türkiye’ye gelip imkanlar dahilinde burada is yapmak isteyen çok insan var” dedi.



Türkiye’de hayvanciligin önü açik

Türkiye’de hayvancilik konusunda güzel islerin yapildigina da deginen Akdemir, “Koyunlarimiz kangal irkidir. Verimlilik oranimiz hemen hemen ikiz dogumda yüzde 80’i yakalamis durumda. Bu orani yakalayabilen insanlar pek nadir. Ben kendimi bu anlamda ilk olarak görüyorum. Türkiye su an da gerçekten hayvancilik bakimindan kar amaçli veya yurt disindan gelecek insanlar yönünden önü açik olan bir sektör. Burada gerçekten güzel isler yapilabilir. Yani ben herkese tavsiye ediyorum, gelsinler memleketlerine hayvancilikla ugrassinlar. Gerçekten de burada güzel seyler yapilabilir. Ben bunun örneklerinden bir tanesiyim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA