Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Rafine Edilmis Besinler Obeziteyi Tetiklemekteler'

Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Hüseyin Özden, obezite hakkinda önemli bilgiler vererek özellikle rafine edilmis besinlerin obeziteyi tetikledigini ifade etti.

Uzmani Uyardi Açiklamasi 'Rafine Edilmis Besinler Obeziteyi Tetiklemekteler'
Medicana Sivas Hastanesi Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Hüseyin Özden obezitenin nedenleri arasinda beslenme aliskanliklari, hayat tarzi ve genetik faktörler yer aldigini söyleyerek, “ Modern hayatin bize dayattigi 2 sey var aslinda. Birincisi sedanter bir yasam yani çok hareket etmeden günlük hayatimizin büyük bir kismini masa basi diye tabir ettigimiz sekilde geçirmek, ikincisi ise beslenme aliskanliklarimizin degismesi. Yogun tempoda çalisan insanlarin büyük bir kismi beslenmelerine dikkat etmemekte, fast food diye tabir ettigimiz kalorisi yüksek gidalari hizli bir sekilde tüketmektedirler. Özellikle rafine edilmis besinler maalesef obeziteyi tetiklemekteler” dedi.



“Belirli tempoda yapilan egzersizler obezitenin önüne geçmekte yardimci oluyor”

Obeziteye karsi önlemlerden bahseden Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Hüseyin Özden “Öncelikle tüketilen besinlerin mümkün oldugu kadar organik olmasi, karbonhidrat ve yag tüketiminin azaltilmasi beslenmede yapilacak ilk degisiklikler olarak söylenebilir. Bunlarin yaninda günlük belirli tempoda yapilacak egzersizler de metabolizma hizini artirip obezitenin önüne geçmede yardimci olacaktir. Uyku düzeninin saglanmasi da obezitenin engellenmesi açisindan önemli bir unsurdur. Aslinda günlük yasantimizda yapacagimiz ufak degisiklikler bile bize büyük fayda saglayacaktir” diye konustu.



“Fazla kilolu bireyler mutlaka profesyonel bir danismanlik hizmeti almalilar”

Fazla kilolu bireylerin mutlaka profesyonel bir danismanlik hizmeti almasi gerektigine deginen Özden “Aslinda birçok kisi hayatinin belli dönemlerinde fazla kilolari için danismanlik hizmeti aliyorlar. Fakat maalesef birçogu baslangiçta fazla kilolarini önemsemiyor. Sonradan ise geç kalinmis olabiliyor. Fazla kilolu bireyler mutlaka profesyonel bir danismanlik hizmeti almalilar. Ne olursa olsun mevcut kilolarina yönelik bir tedavi programi önerilecek, uygun hastalar ise cerrahi yöntemlerle tedavi edileceklerdir. Sunu unutmamak gerekiyor ki obezite önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde 2. sirada olan ciddi bir hastalik ve halk sagligi problemidir. Bu nedenle hangi evrede olursa olsun bir saglik kurulusuna basvurmak gereklidir” seklinde konustu.



"Hastalar hastaligin düzeyi arttikça medikal ve cerrahi tedavilere yönlendirilmektedir"

Tedavi yöntemlerinin hastanin mevcut kilosu ve aslinda vücut kitle indeksine göre degisiklik gösterdigini belirten Özden “Baslangiçta diyet ve egzersiz programlari önerilen hastalar hastaligin düzeyi arttikça medikal ve cerrahi tedavilere

yönlendirilmektedir. Sunu biliyoruz ki morbid obezitenin kalici tek tedavisi suan için cerrahi ve uygulanacak cerrahi yöntemler ise hastaya göre degisiklik göstermektedir. Cerrahi karari verilen hastalar daha öncesinde diyet programlari uygulayip basarili olamayan ve obeziteye yol açacak baska bir hastaligi olmayan hastalardir. Bu ameliyatlarin yayginlasmasinin bana göre en büyük nedenlerinden biri alinan basarili sonuçlardan sonra ameliyatlarin laparoskopik yani kapali yöntemle yapilmasi, buna bagli hizli iyilesme ve hastanede yatis süresinin kisa olmasidir. Cerrahi için basvuran hastalar hazirliklarinin tamamlanmasinin ardindan ameliyata alinmakta ve birkaç gün içerisinde taburcu olup günlük yasantilarina rahatlikla dönebilmektedirler” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA