Edirne Valiliginden 'Kapikule'de Mülteci Isgali' Iddiasina Yalanlama Açiklamasi 'Provokatif Niyet Tasiyor'

Edirne Valiligi, sosyal medya hesaplari üzerinden Kapikule Gümrük Kapisi’nin mülteciler tarafindan isgal edildigine dair iddialarin gerçegi yansitmadigi belirtilerek "Bazi provokatörlerin etkisiyle gümrük sahasina zorla girmeye tesebbüs edilmesi üzerine gümrük muhafaza, jandarma ve polis ekiplerince orantili bir müdahale gerçeklestirilerek grubun tamami gözaltina alinmistir" ifadelerine yer verdi.

Edirne Valiliginden 'Kapikule'de Mülteci Isgali' Iddiasina Yalanlama Açiklamasi 'Provokatif Niyet Tasiyor'


Valilik’ten yapilan açiklamada "Sosyal medya hesaplari üzerinden yayilmaya çalisilan Kapikule Gümrük Kapisi’nin mülteciler tarafindan isgal edildigine dair gerçek disi iddialar üzerine kamuoyunun dogru bilgilendirilmesi adina asagidaki açiklamanin yapilmasi zorunlulugu olusmustur. 24.05.2023 günü saat 09.45 sularinda otobüslerle Kapikule Gümrük Kapisi önüne gelen marjinal bir grup kendilerinin ’Ahmedi Baris ve Isik Dinine’ bagli olduklarini, bulunduklari ülkelerde sözde bu nedenle baski gördüklerinden bahisle Avrupa’ya gitmek istediklerini beyan etmislerdir. Yasal mevzuat çerçevesinde bu sekilde geçislerine hiçbir sekilde izin verilmeyecegi bildirilen grup içerisindeki bazi provokatörlerin etkisiyle gümrük sahasina zorla girmeye tesebbüs edilmesi üzerine gümrük muhafaza, jandarma ve polis ekiplerince orantili bir müdahale gerçeklestirilerek, grubun tamami gözaltina alinmistir" denildi.

Gözaltina alinan grup içerisinde bir çok ülkeden kisinin oldugu belirtilen açiklamada, "Ingiltere, Tayland, Iran, Irak, Azerbaycan, Cezayir, Ürdün ve Türk uyruklu sahislarin bulundugu görülmüs olup provakatif bir niyet tasidigi degerlendirilen bu olayin organizatörleri ve azmettiricilerine iliskin adli tahkikat tüm boyutlariyla sürdürülmektedir. Bahse konu grup içerisinde yer alan ve kendilerini gazeteci olarak tanitan Birlesik Krallik uyruklu iki kisinin 22.05.2023 günü gece saatlerinde havayoluyla Istanbul’a geldikleri, akabinde bu grupla bulusarak Kapikule Gümrük Kapisi’na kadar birlikte geldikleri tespit edilmistir. Grubun gözaltina alinmasi sonrasinda Kapikule Gümrük Kapisi’ndan giris ve çikis islemlerine ivedilikle devam edilmis olup, halihazirda da bahse konu gümrük kapimizda vatandaslarimiza sorunsuz sekilde hizmet verilmektedir" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA