Sindirim Sistemi Hastaliklarinda Yenilikçi Tedaviler Konfor Sagliyor

Gastroenteroloji Uzmani Doç. Dr. Bilal Toka, günümüzde degisen yasam tarzi ve beslenme aliskanliklarinin sonucu olarak pek çok insanin sindirim sistemi hastaliklari ile karsilastigini ifade ederek, gelisen teknolojinin sundugu imkanlar sayesinde sindirim sistemi problemleriyle mücadele etmenin artik daha kolay ve etkili hale geldigini söyledi.

Sindirim Sistemi Hastaliklarinda Yenilikçi Tedaviler Konfor Sagliyor
Medicana Saglik Grubu Gastroenteroloji Uzmani Doç. Dr. Bilal Toka, tip alaninda hizla gelisen teknolojinin sagladigi imkanlar arasinda yer alan endoskopik minimal invaziv tedavi seçeneklerinin hastalar için büyük bir umut isigi dogurdugunu belirterek, “Son yillarda ülkemizde sinirli sayida merkezde uygulanmaya baslanan endoskopik anti reflü tedavileri, Peroral Endoskopik Myotomi (POEM) ve endoskopik Submukozal Disseksiyon (ESD) bu tedavi seçeneklerinden baslica olarak sayilabilir. Bu yenilikçi tedaviler, hastalarimizin yasam kalitesini yükseltirken ayni zamanda tedavi ve iyilesme sürecini de oldukça hizli ve konforlu bir sekilde açik ameliyata gerek duymadan tamamlayabilmelerini saglamaktadir” dedi.



“Iyilesme süreci açik cerrahi tedavilere göre oldukça konforlu olmakta”

Doç. Dr. Bilal Toka, Gastroözofageal Reflü hastaliginin mide asidinin yemek borusuna dogru geri kaçmasi sonucu ortaya çikan oldukça rahatsiz edici bir durum oldugunu anlatarak, “Reflü, mide eksimesi, gögüs agrisi ve bogazda yanma hissi, öksürük gibi sikayetlere yol açabilir ve kronik sinüzit, astim gibi baska birçok hastaligin gelisiminde rol alabilir. Geleneksel tedavi yöntemleri arasinda yasam tarzi degisiklikleri, çesitli ilaçlarin kullanimi ve cerrahi müdahaleler yer alirken, yeni gelistirilen endoskopik anti reflü tedavileri reflü tedavisinde bir devrim ortaya çikarmistir. Bu yöntemlerle, minimal invaziv bir yaklasimla, açik ameliyat gerekmeden reflüye zemin hazirlayan yapisal bozukluklara endoskopik olarak düzeltici müdahaleler yapilabilmektedir. Hastalarimizin iyilesme süreci açik cerrahi tedavilere göre oldukça konforlu olmakta, hastaneye yatis ihtiyaci ve genel anestezi ihtiyacini ortadan kaldirarak tedavi süresini kisaltmaktadir. Endoskopik Sütür yerlestirme, argon veya Radyofrekans Ablasyonu, Anti Reflü Mukozektomi ve Fundoplikasyon gibi teknikler, yemek borusunun alt kismindaki kaslari güçlendirerek mide asidinin yemek borusunu kaçisi etkili bir sekilde engellenebilir. Dogru endikasyonlarla kisiye uygun tedavi uygulanan hastalar, sikayetlerinin azaldigini ve yasam kalitelerinin yükseldigini kisa sürede fark edebilir” seklinde konustu.



“Hastalar, tedavi sonrasinda hizla günlük aktivitelerine dönebilir”

Peroral Endoskopik Myotomi (POEM) yemek borusunun alt kismindaki kaslarin uygunsuz çalistigi durumlarin tedavisinde uygulandigini kaydeden Dr. Bilal Toka, “Akalazya hastaligi, yemek borusunun alt kismindaki kaslarin normal görevlerini yerine getiremedigi bir durumdur ve tüketilen yiyeceklerin mideye geçisini zorlastirir. POEM, minimal invaziv bir endoskopik yaklasimdir ve günümüzde hizla açik cerrahi tedavilerin yerini almaktadir. Islem sirasinda, endoskopik cihazlar kullanilarak yemek borusunun sadece kas tabakasi kesilerek genisletilir. Tedavi sonucunda yemek borusu açilabilir hale gelir ve yiyeceklerin mideye geçisi kolaylasir. POEM yöntemi, hastalarin daha kisa sürede iyilesmesini, daha az agri hissetmesini ve hastanede kalma süresinin azalmasini saglar. Hastalar, tedavi sonrasinda çogu kez yasam kalitelerinin hizla düzeldigini fark ederek günlük aktivitelerine dönebilir” ifadelerini kullandi.

Endoskopik Submukozal Disseksiyon’un (ESD), mide veya bagirsaktaki lezyonlarin tedavisinde kullanilan etkili bir baska minimal invaziv cerrahi yöntemi oldugunu söyleyen Dr. Bilal Toka, “Bu yeni endoskopik teknik, kanser öncesi lezyonlar, polipler ve erken evre kanserlerin tedavisinde basariyla uygulanabilir. Klasik cerrahi tedavilerde kullanilan büyük kesiler ve dikisler gerektirmez. Endoskopik olarak problemli dokularin kas tabakasindan ayrilarak hassas bir sekilde çikarilabilmesi saglanir. Bu yöntem, kanser öncüsü lezyonlarin ilerlemesini önlemek veya erken evre kanserleri tedavi etmek için idealdir. ESD yöntemi, tedavi süresini kisaltarak hizli bir iyilesme saglar” dedi.



“Açik ameliyatlarin getirdigi birçok zorluk ortadan kalkiyor”

Toka, endoskopik anti reflü, POEM ve ESD gibi minimal invaziv tedavi yöntemlerinin sagladiklari önemli faydalar ve hizli iyilesme süreleriyle sindirim sistemi hastaliklarinin tedavisinde bir devrim ortaya çikardigini vurgulayarak, “Bu tedavi yöntemleri açik ameliyatlarin getirdigi birçok zorlugu ortadan kaldirmaktadir. Ülkemizde ve dünyada az sayida deneyimli endoskopist tarafindan uygulanan bu tedaviler, hastalarin sagligini yeniden kazanmalarina yardimci olur ve gelecege umutla bakmalarini saglar. Ancak ESD, POEM ve endoskopik anti reflü tedavileri gibi ileri endoskopik tekniklerin uygulanmasi deneyimli bir gastroenterolog tarafindan gerçeklestirilmeli ve hastalarin durumu tedavi öncesi ve sonrasinda dikkatlice degerlendirilmelidir” diye konustu.

Kaynak: İHA