Yozgat'ta Üretilen Mantar, Karadeniz Ve Dogu Anadolu Bölgesi'nin Ihtiyacini Karsiliyor

Yozgat’in Sorgun ilçesinde bir mantar tesisinde günlük ortalama 500 kilogram üretilen mantar, Karadeniz ve Dogu Anadolu Bölgesi’nin kültür mantari ihtiyacini karsiliyor.

Yozgat'ta Üretilen Mantar, Karadeniz Ve Dogu Anadolu Bölgesi'nin Ihtiyacini Karsiliyor
Sorgun ilçesinde 2017 yilinda Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumunun (TKDK) hibe destegiyle kurulan üretim tesisinde günlük yaklasik 500 kilogram kültür mantari üretiliyor. Elektrik üretim maliyetinin düsürülmesi amaciyla günes enerji santralinin de kuruldugu tesiste üretilen kültür mantarlari, Yozgat ve çevre illerin yani sira Karadeniz ve Dogu Anadolu Bölgesi’nin ihtiyacini karsiliyor. TKDK’nin hibe destegi ile kurulan tesiste 12 ay boyunca üretim yapilirken, 16 kisi de istihdam ediliyor.

Günlük 500 kilogram üretim yapiliyor

Tesisin 2017 yilindan itibaren faaliyette oldugunu söyleyen Üretim Isletmesi koordinatörü Kenan Kozan, “2017 yilinda mantar tesisimiz TKDK destekleriyle üretime açilmistir. 2023 yilinda tesisimizin teslimini de aldik. 2017 yilindan itibaren günlük 500-600 kilogram civarinda kültür mantari üretimimiz oluyor. Bu mantarlarin özellikle Karadeniz ve Dogu Anadolu Bölgesi’ndeki iller basta olmak üzere Yozgat ve çevresine dagitimini yapiyoruz. Tesisimize 10 bayan toplayici istihdam ettik, ayrica diger islerimiz için de 6 tane erkek personelimiz mevcuttur” dedi.



12 ay boyunca üretim sürüyor

Tesiste yilin her ayi mantar üretiminin gerçeklestirildigini de belirten Kozan, “Mantar özen ve sürekli bakim istiyor. Tabii üretimi zor ama çok zevklidir. Ekimi ile ilk hasadinin alinmasi arasinda 35 günlük bir süre oluyor. Tesisimizde 7 odamiz mevcut, her odamiz hammadde olarak 20 ton civarindadir. Birbirini takip eder sekilde sürekli üretimiz 12 ay boyunca devam ediyor. Talepleri karsilamak adina üretimimizi sürdürüyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA