Uzmanlardan Kenelerin Evcil Hayvanlarla Yayilmasina Karsi Uyari

Uzmanlar, evcil hayvanlarini ormanlik bölgelerde gezdirenlerin keneye karsi daha dikkatli olmalari uyarisinda bulundu.

Uzmanlardan Kenelerin Evcil Hayvanlarla Yayilmasina Karsi Uyari
Yabani hayvanlarin yani sira evcil hayvanlarin da keneyi bir bölgeden baska bir bölgeye tasima riskine karsi uzmanlar uyardi. Veteriner Hekim Fatih Koç, evcil hayvanlarini yesillik alanlarda, ormanlik bölgelerde gezdirenlerin keneye karsi daha dikkatli olmasi gerektigini kaydetti.

Koç, eve dönüslerde insanlarin vücudunda kene olup olmadigi yönünde yaptigi kontrolü besledigi evcil hayvanina da yapmasi gerektigini söyledi.

Evcil hayvanlarin 1-2 ay arayla asilanmasi gerektigini belirten Koç, “Kedi ve köpeklerini disarida gezdirdiklerinde kene tasima ihtimalleri olabilir. Bu amaçla onlarin iç dis parazitlerini yapmalarini ve kontrollerini yapmalarini öneririm. Kene tasiyicidir. Bakteri ve virüsleri tasirlar. Bu sebepten dolayi hem sevimli dostlarimiza hem de bizlere çok büyük zararlar verebiliyor” dedi.

Evcil hayvanlara gezinti yaptirildiktan sonra eve dönüldügünde mutlaka kontrol edilmesi gerektigini belirten Koç, “Bahçe ve mesire alanlarinda sevimli dostlarimizla gezinti yaptigimizda eve döndügümüzde onlarin üzerinde, kendi üzerimizde, giysilerimizde kene olmus olabilir. Bunlari evimize tasiyor olabiliriz. Bu vesileyle sevdigimiz dostlarimiza, esimize, dostumuza zarar veriyor olabiliriz. Bu vesileyle hem onlarin kontrolünü hem de kendi kontrolümüzü yaparak koruma önlemini almis olabiliriz” diye konustu.

Kenenin oldugu her yerde risk olduguna dikkat çeken Koç, “Kirim Kongo Kanamali Atesi hastaligi ilk önce Kirim’da görülmüstür. Kenenin oldugu her yerde bu hastalik olabilir. Ispanya’da binlerce insanin ölümüne sebep olmus bir hastalik. Kene öldürücü degildir. Kenenin tasidigi virüsler öldürücüdür. Bu vesileyle her kene de potansiyel bir mikrop tasiyici diyebiliriz. Bu sebepten dolayi da kendi kontrolümüzü yapmamiz gerekiyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA