Kapali Sosyete Pazarlarinda Ticaret Tekrardan Canlaniyor

Türkiye’de 6 Subat’ta meydana gelen depremlerin merkezi Kahramanmaras’ta sosyete pazarlarinda ticaret canlanmaya basladi.

Kapali Sosyete Pazarlarinda Ticaret Tekrardan Canlaniyor
Asrin felaketi olarak adlandirilan sarsici depremlerin merkez üssü Kahramanmaras’ta ticaret ve ekonomi tekrardan eski canliligina dönmesi için çalismalar sürüyor. Depremin ardindan bir ayi askin süredir islerine ara veren pazarci esnaflari deprem öncesi ticareti faaliyetlerine dönmeye basladi.

Kentte tekrardan kurulan sosyete pazarlari da son haftalarda ragbet görmeye basladi.

Özellikle Cumartesi ve Pazartesi günleri 200’e yakin esnafin açtigi tezgahlarda giyim, hali, taki, parfüm ve benzeri ürünlerin satisi yapiliyor.

“Esnaf fiyat yükseltmedi, aksine düsürdü”

Kahramanmaras’i tekrardan ayaga kaldirmak için esnafin önemli rolü oldugunu ifade eden pazar esnafindan Kadir Sancak, “Depremden kisa bir süre sonra zaten biz burayi 1 Mart ve 1 Nisan arasi her gün açtik. Sirf insanlarimiza yardimci olabilmek için çünkü o an insanlarimiz hiçbir sey bulamiyordu, biz biraz daha yardimci olabilmek için açtik. En azindan sehrimizi ayaga kaldirmak için güzel oldu ve su anda yavas yavas yaralar sariliyor. Insallah daha da iyi olacak. Biraz zaman alacak, kolay bir sey atlatmadik. Merkezde olsun, bazi bölgelerimiz olsun çogu yerlerimiz yikildi. Geçici konteyner alanlari kuruldu ama o eski günlere dönmemiz biraz daha zaman alacak. O yüzden biz burada halkimiza yardimci olmaya çalisiyoruz. Depremde olsun depremden sonra olsun burada hiçbir esnaf fiyat yükseltmedi, aksine düsürdü ki insanlarimiz daha rahat alsin, elimizden geleni yaptik” dedi.

Pazarcilardan Ahmet Can Zeytun ise depremin ardindan sürecin çok zor geçtigini vurgulayarak, “Magazamizin yikilmasindan dolayi pazarlara destek oluyoruz çünkü fiyatlar afaki rakamlar. Deprem psikolojisi olsun, ekonomik kisim olsun burada müsterilerimizi kirmadan üzmeden gerek fiyat gerekse ürün konusunda isteklerini yerine getirmeye çalisiyoruz. Osmanli’dan itibaren bizim pazar kültürümüz ölmedi. Birkaç bölgede pazar yerleri kapali bundan dolayi da bazi esnaflarimiz magdur oluyor. Biz de yer konusunda sikinti çekiyoruz ama hayirlisi olsun” diye konustu.

Kaynak: İHA