Azerbaycanli Demir Ustasindan Cumhurbaskani Erdogan'a 'Zafer Kilici' Hediyesi

Azerbaycan’da demir ustasi olan Gazi Vidadi Verdiyev, 2020 yilinda Azerbaycan’a Ikinci Karabag Savasinda verdigi destek nedeniyle hazirladigi ve “zafer” adini koydugu kilici Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a hediye etti.

Azerbaycanli Demir Ustasindan Cumhurbaskani Erdogan'a 'Zafer Kilici' Hediyesi
Azerbaycan’in Gence sehrinde demirci ustasi ve Türk Dünyasi Dayanisma ve Yardimlasma Dernegi Azerbaycan üyesi olan Vidadi Verdiyev, Ikinci Karabag Savasi’ndaki zaferin elde edilmesine gösterdigi destekten dolayi Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a özel kiliç hazirladi. Verdiyev Rusya’dan getirttigi özel çelikle savastan sonra kilicin yapimina basladi.

Verdiyev 8 aylik çalismasinin ardindan Karabag’a ait motifleri isledigi ve “zafer” adini verdigi kilici Cumhurbaskani Erdogan’a gönderdi. Kiliç dün Türk Dünyasi Dayanisma ve Yardimlasma Dernegi Genel Baskani Halit Kanak tarafindan Cumhurbaskani Erdogan’a takdim edildi.

“Erdogan bize destegini esirgemedi ve sonuna kadar bizimle birlikte oldu”

Türkiye’de meydana gelen büyük deprem felaketinden dolayi Azerbaycan halki ve kendi adindan bassagligi dileyen Vidadi Verdiyev, “Bütün Azerbaycan halki Türkiye’nin yanindadir. Biz sonuna kadar bir millet, iki devletiz. 44 günlük savasta Karabag topraklarimizi Ermeni isgalinden kurtardik. 44 günün sonunda büyük zafer kazandik. Türk kardeslerimiz zaferimizde bizim yanimizda oldular ve yardimlarini bizden esirgemediler. Basta Türkiye’nin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan bize destegini esirgemedi ve sonuna kadar bizimle birlikte oldu. Bundan ilham alarak 44 günlük savastan sonra kiliç yapmaya karar verdim. Çünkü Türkler zafer zamani savas kahramanlarina ya kiliç ya da at hediye eder. Bundan dolayi kiliç yapimini bildigim için çalismaya basladim. 8 ay sonunda kilici hazirladim. Kilicin ismi “Zafer Kilici”. Karabag’a ait motifler var. Bildiginiz gibi Susa, Azerbaycan’in medeniyet merkezidir ve kiliç kutusunun üzerinde müzisyenlere, yazarlara ve sairlere ait motifler var ki bunun Karabag’a ait oldugu biliniyor. Kiliç kininin üzerine Karabag’in her bir bölgesinden ait semboller isledim. Haribülbül, Susa Kalesi, Agdam Mescidi, Füzuli ve Laçin’dan abidelerin ve tarihi abidelerimizin sembolleri var. Kilifin üzerini kendi ellerimle demir ve dogal taslarla islemelerle süsledim. Kiliç sapini bakir ve pirinç alasimla süsledim. Kiliç sert çelikten üretildi ve üzerini desenler bulunuyor. Sadece desenleri islemek için üzerinde 5 ay çalistim. Azerbaycan-Türkiye kardesligi ebedidir. Yasasin Turan. Allah Türkü korusun” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA