Isparta Genelinde Seçim Güvenligi Için Toplam 237 Ekip Ve Bin 865 Kolluk Personeli Görevlendirildi

Isparta Valisi Aydin Barus baskanliginda, 14 Mayis Pazar günü yapilacak olan Cumhurbaskanligi ve 28. Dönem Milletvekilligi Genel Seçimleri ile ilgili alinan güvenlik tedbirlerinin ve seçim günü dikkat edilmesi gereken konularin görüsüldügü güvenlik toplantisi gerçeklestirildi.

Isparta Genelinde Seçim Güvenligi Için Toplam 237 Ekip Ve Bin 865 Kolluk Personeli Görevlendirildi
Isparta valisi Aydin Barus baskanliginda, 14 Mayis Pazar günü yapilacak olan Cumhurbaskanligi ve 28. Dönem Milletvekilligi Genel Seçimleri ile ilgili olarak alinan güvenlik tedbirlerinin konusuldugu toplanti, valilik binasi gül toplanti salonunda gerçeklestirildi.

Isparta’da 328 bin 107 seçmenin oy kullanacagini açiklayan Barus, alinan önlemleri siraladi. Toplantiya; Isparta Il Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanli ve Isparta Il Jandarma Komutani Jandarma Kidemli Albay Sabri Küyük katildi.

Isparta ili genelinde bin 83 sandik kurularak seçmenin oy kullanabilecegini dile getiren Vali Barus, 13 seyyar sandik ile ikamete gelen görevliler araciligiyla vatandasin serbestçe oy kullanabilecegini belirtti.

14 Mayis Pazar günü il genelinde alinacak tedbirleri açiklayan Vali Barus, “Vali yardimcimizin koordinesinde seçimle ilgili tüm gelismeleri takip etmek üzere Il Seçim Koordinasyon Merkezi kurulmustur. Seçim bölgelerinde görevli kolluk kuvvetleri arasindaki irtibati saglamak üzere ise emniyet ve jandarma birimlerinde Kriz Merkezi olusturulmustur. Seçimlerle ilgili ilimizde geçmis yillara ait olaylar ve ilimizle ilgili olasi güncel risklere göz önüne alinarak Il Emniyet Müdürlügü ve Jandarma Komutanligi sorumluluk bölgeleri esasiyla Il Seçim Güvenlik Planlari hazirlandik. Seçim güvenligine iliskin il genelindeki planlanan tedbirleri teyit etmek ve ilave tedbirleri degerlendirmek üzere Valiligimiz koordinesinde 4 ayri toplanti yaptik. Isparta genelindeki 149 Plaka Takip Sistemi (PTS), 590 Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) kamerasi ve 3 (Mobil-PTS) ile sandik alani ve çevresinde bulunan kameralarin çalistiklari teyit edildi. Seçmenlerin Pazar günü sandiklara saglikli bir sekilde ulasabilmesi için özel halk otobüslerinin 06.30-24.00 saatleri arasinda seferlerine devam etmesi hususu planlandi. Her türlü toplumsal olaya karsi il genelinde yeteri kadar kolluk kuvveti belirlendi ve takviyeleri de planlanmistir. Isparta genelinde polis ve jandarma sorumluluk alanlarinda toplam 237 ekip ve bin 865 kolluk personeli görevlendirildi” dedi.

Seçim günü sandik çevresinde özel tedbirler alindigini açiklayan Barus, “Sandiklarin tasinmasi, görevli personelin intikali için sandik alan ve çevresinde olusacak parklanma ihtiyacina dair alanlar belirlenmis, ulasim ve erisim kolayligi için gerekli düzenlemeler seçim kurulu baskanliklariyla da istisare edilerek planlandi. Ayrica sandik kurulu baskanlarinin seçimle ilgili ilave taleplerini almak ve ivedilikle yerine getirmek üzere emniyet ve jandarma görevlileri koordine edildi ve irtibatlandirildi. Sandik alanlarindaki kamera/aydinlatma sistemleri, özellikle ilçe seçim kurulunun görev yapacagi binalarda jeneratör ihtiyaçlari tespit edilerek faal duruma getirilmeleri saglandi” seklinde konustu.



14 Mayis Pazar günü yasak olan davranislar

Konusmalarina seçim günü yasak olan davranislari açiklayarak devam eden Vali Barus, ”Hileli faaliyetlerde veya herhangi bir sekil ve surette cebir veya siddet kullanarak veya tehdit ederek sandik kurullarinin toplanmalarina veya görevlerinin ifasina mani olmak yasaktir. 13 Mayis saat 18.00’den sonra ve oy verme gününde umumi veya umuma açik yerlerde seçim propagandasi için toplanti veya propaganda yapmak veya bu maksatla yayinlarda bulunmak veya ne suretle olursa olsun seçimin düzenini bozabilecek veya oy vermenin tam bir serbestlikle yapilmasina tesir edebilecek mahiyette söz, yazi vs. suretle propaganda yapmak veya asilsiz sayialar çikarmak seçim kanununa göre yasaktir. 13 Mayis saat 18.00’den sonra konutlara is yerlerine veya tasitlara, partilere veya adaylara ait bayrak, afis veya poster gibi tanitici malzemeleri asmak veya yapistirmak, seçmenlerin bir köy veya bir mahalleden veya bir meskûn mahalden veya sair yerlerden sandik yerine gelmelerine mani olmak, seçim günü, sandik seçmen listesinde kayitli olan seçmenin, sandigin konuldugu bina, yapi veya bunlarin müstemilatina girmesine veya oy kullanmasina, kanuna aykiri biçimde engel olmak, oyunu kullandiktan sonra ihtara ragmen sandik basindan ayrilmamak veya herhangi bir müdahale telkin veya tavsiyede bulunmak veya bunlara tesebbüs etmek, Seçme yeterligi olmadigini bildigi halde oy vermeye tesebbüs etmek, baskasinin adini tasiyarak oy vermeye tesebbüs etmek yasaktir" ifadelerini kullandi.

Medya mensuplarinin sandik çevresinde, sandik basi islemlerine engel olmamak sartiyla, haber amaciyla görüntü ve bilgi elde etmeleri serbest oldugunu hatirlatan Vali Barus, söyle devam etti:

"Seçimin güvenligini saglamakla görevli kolluk güçleri hariç, özel güvenlik görevlileri ve belediye zabitalari gibi görevliler de dâhil olmak üzere resmî üniforma ve silah tasiyan kisiler, sandigin konuldugu bina, yapi ve bunlarin müstemilatina giremezler. Sandigin konuldugu bina, yapi ve bunlarin müstemilatinda hiç kimse, baskalarinin görebilecegi sekilde bir siyasi parti veya adaya ait rozet, amblem veya benzeri isaretler ya da propaganda amaçli yayinlar tasiyamaz, yazili, sözlü veya görüntülü propaganda yapamaz. Bu fikra hükümlerine uymayan kisiler kolluk güçleri tarafindan uzaklastirilir. Sandik kurulunun görev yaptigi yerde cep telefonu ile görüsme yapmak yasaktir. Ancak sandik kurulu baskan ve üyelerinin, görevleri geregi yapacagi görüsmeler bu hükmün disindadir.”
Kaynak: İHA