Yozgat'ta Canli Hayvan Pazarlarinda Sap Hastaligina Karsi Siki Tedbirler Sürüyor

Türkiye genelinde SAT-2 serotipi sap hastaligi nedeniyle kapatilan hayvan pazarlari ikinci bir kararin ardindan yeniden açilmaya basladi. Yozgat genelinde her hafta kurulan canli hayvan pazarlarinda ise denetimler siki bir sekilde titizlikle sürdürülüyor.

Yozgat'ta Canli Hayvan Pazarlarinda Sap Hastaligina Karsi Siki Tedbirler Sürüyor
Ülke genelinde SAT-2 serotipi sap hastaligi nedeniyle mart ayi itibariyle ikinci bir emre kadar hayvan pazarlari kapatilmis, kesim, ithalat ve ihracat maksatli yapilan sevkler hariç il disi ve il içi hayvan hareketliligi yasaklanmisti. Il Tarim ve Orman Müdürlügünce yapilan degerlendirmeler sonrasi hayvan hareketleri kisitlamalarinin kaldirilmasina karar verilmesinin ardindan Sorgun, Kadisehri ve Çekerek gibi birçok ilçede hayvan pazarlari yeniden açilmaya baslandi. Ilçe Tarim ve Orman Müdürlüklerinde görevli veteriner hekimlerce kurulan hayvan pazarlarinda her hafta denetimler siki bir sekilde titizlikle sürülüyor. Görevli ekiplerce büyükbas hayvanlarin pasaportlari, küpe numaralari takip ediliyor ve iller arasi büyükbas hayvan sevklerinde hayvanlarin SAT-2 serotipini içeren asi ile asilanmis ve asilama tarihinden 21 gün geçmis olmalarina dikkat ediliyor.

Su ana kadar ilçelerinde sap hastaligina rastlanilmadigini söyleyen Çekerek Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügünde görevli Veteriner Hekim Safak Ünver, “Türkiye genelinde görülen SAT-2 serotipi sap hastaligina karsi canli hayvan pazarlarinda her hafta siki bir sekilde kontrollerimizi sagliyoruz. Su an ilçemizde sap hastaligi görülmemektedir. Biz tedbir olarak pazarimiza giren hayvanlarin giris çikislarini, pasaportlarini, küpe numaralarini, sevklerini siki bir sekilde takip edip kontrollerini sagliyoruz” dedi.

Bir ayi geçkin bir sürenin ardindan kapali olan hayvan pazarlarinda vatandaslar yogunluk olustururken siki pazarliklarinda yasandigi görüldü.

Kaynak: İHA