Sehitler Müzesi'ndeki Detay Görenleri Derinden Üzdü

Sivas’ta Sehitler Müzesi’ni ziyaret eden lise ögrencileri, Hakkari Yüksekova’da annesi ile sehit düsen 11 aylik Bedirhan bebegin emanetlerini görünce duygu dolu anlar yasadi.

Sehitler Müzesi'ndeki Detay Görenleri Derinden Üzdü
Sivas Sehit Aileleri ve Gazi Dernegi tarafindan kurulan Türkiye’nin ilk Sehitler Müzesi’nde onlarca sehidin kisisel emanetleri yer aliyor. Bu emanetlerden biri ise görenleri derinden üzüyor. 31 Temmuz 2018 tarihinde 11 aylik bebegi ile Hakkari Yüksekova Kalana Üst Bölgesi’nde görev yapan esi Astsubay Çavus Serkan Karakaya’yi ziyaret eden Nurcan Karakaya, kanli terör örgütü PKK tarafindan tuzaklanan EYP’nin patlamasi sonucu bebegi Bedirhan ile birlikte sehit düstü. Tüm Türkiye’yi yasa bogan Bedirhan bebegin sehit olmasinin ardindan hatiralarinin yasatilmasi amaciyla Sivas Sehitler ve Gaziler Dernegi harekete geçti. Bedirhan bebegin sehit olmadan önce giydigi yelegi ve emzigini emanet alan Dernek Baskani Fatih Deveci, emanetleri Sehitler Müzesi’ne getirerek ziyaretçilerle bulusturdu. Müzede yer alan yelek ve emzigi gören ziyaretçiler ise duygu dolu anlar yasiyor.

“Gerçekten duygulandim ve üzüldüm”

Mehmet Gökhan Ay Anadolu Lisesi 10. sinif ögrencisi Aybüke Nur Kavakli, müzeye gelince duygulandigini belirterek, “Müze çok güzel yapilmis ve sehitlerimizin duygusal esyalari var. Özellikle Bedirhan bebek çok dikkatimi çekti. Gerçekten duygulandim ve üzüldüm. Çünkü bizim vatanimiz için sehit oldular. Bizim üzerimizde haklari çok fazla. Onlara olan haklarimizi derslerimize çok çalisarak ödeyebiliriz. Ülkemize hizmet edeceksek derslerimize odaklanarak hizmet edebiliriz” dedi.



“Hepsinin farkli bir hikayesi var”

10. sinif ögrencisi Muhammet Eren Tekin, sehitlerin biyografilerini okuduklarini ve hepsinin farkli bir hikayesi oldugunu söyleyerek, “Sehitlerimiz rahatça gülebilmemiz, oynayabilmemiz için canlarini verdiler. Onlarin esyalarini görünce duygulandik. Bedirhan bebegimizin bir emzik ve yelegi var. Onlari görünce bir hayli dikkatimi çekti. Sehitlerimizin biyografilerini okuduk, hepsinin farkli bir hikayesi var. Bize düsen vatan, millet, devlet için daha çok çalismak” diye konustu.



“Bedirhan bebegin esyalarini görmeyi hayal etmiyorduk”

11. sinif ögrencisi Aysenur Elma, müzeye gelmeden önce Bedirhan bebegin esyalarini görmeyi hayal etmediklerini belirterek, “Okulumuzla birlikte buraya sehit abilerimizi görmeye geldik. Geldigimizde Bedirhan bebegi görmeyi hayal etmiyorduk. Böyle bir müzenin bizim sehrimizde olmasi ayri bir gurur. Özellikle Bedirhan bebegi görmek bizim için ayri bir hüzün oldu. Bu müze ilk olarak bizim sehrimizde kuruldu. Böyle bir müzenin bütün sehirlerde olmasini çok isterim. Herkesin gelip gezmesini tavsiye ederim. Sehit abilerimizin ayri bir yeri var ama Bedirhan bebegi görmek farkli bir duyguydu” ifadelerini kullandi.

“Anne sütü beklerken kallesler tarafindan sehit edildi”

Sivas Sehit Aileleri ve Gaziler Dernegi Baskani Fatih Deveci, Bedirhan bebegin anne sütü beklerken kallesler tarafindan sehit edildigini söyleyerek, “Müzemiz 2008 yilinda Türkiye’nin ilk sehitler müzesi olarak kurulmustur. Bu müzenin kurulus amaci sehitlerimizin emanetlerini sehit ailelerinden alarak insanlara

göstermek. Ziyarete gelenler için olusturmak istedigimiz farkindalik, bu vatan kolay kazanilmadi, kimler nasil bedeller ödedi görsünler istedik. Garnizon Sehitligimizde bir müzemiz daha var. Burayi ziyaret amaciyla gelen insanlar genellikle asker, polis emanetleri beklerken birçok kisi Bedirhan bebegin Sivasli oldugunu bilmiyor. Bedirhan bebegin sene-i devriyesinde babasiyla irtibata geçtik ve emanetlerini istedik. Bebek katili PKK’yi en iyi ifade eden bebegimizin emzik ve sehit olmadan önce giydigi yelegi istedik. Babasindan bu emanetleri aldik ve müzemize koyduk. Buraya gelen insanlarin birçogu Bedirhan bebegin emanetlerini görünce çok sasiriyor. Her zaman söylüyoruz, PKK hem devlet, asker, polis düsmani hem de vatandas düsmani. Onlar için genç, yasli, çocuk yok. Bedirhan’in emanetlerini görenler susup konusamiyorlar ve gözlerinden yas dökülmeye basliyor. Anne sütü beklerken kalleslerin kurmus oldugu bombali saldirida annesi ile birlikte sehit olmus. Bizde burada emanetleriyle yasatmaya çalisiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA