Yilin Sadece 20 Günü Yasiyor, Köylüler Basinda Nöbet Tutuyor Açiklamasi Cezasi Araba Fiyatinda

Siirt’te endemik bir tür olan ve halk arasinda ’aglayan gelin’ olarak bilinen ters laleyi koruma altina alan köylüler, bitkinin yasam alaninda yasamasi için mücadele ediyorlar. Bitkiyi koparmanin cezasi ise araba fiyatinda.

Yilin Sadece 20 Günü Yasiyor, Köylüler Basinda Nöbet Tutuyor Açiklamasi Cezasi Araba Fiyatinda
Özellikle Dogu ve Güneydogu Anadolu Bölgesi daglarinda yetisen ters lale, yilin sadece 20 günü yasiyor. Ayrica endemik bitki türleri arasinda yer alan ters laleleri koparanlara biyolojik çesitliligi tahrip etme suçundan 244 bin 315 TL para cezasi uygulaniliyor.

Bu çiçek türünün her yerde bulunmadigini söyleyen Köy muhtari Abdulaziz Araz, “Bu nazik bir çiçektir. Çok güzel bir çiçektir ve her yerde bulunmuyor. Buralarda var, sadece 20 gün yasiyor. Biz köylüler olarak bu çiçegi koruyoruz. Kimse kopartmasin diye nöbet tutuyoruz. Bu bölgede nadir görülür. Burasi Pervari’ye bagli Erkent köyü. Ben de köyün muhtariyim. Çiçeklerimize sahip çikiyoruz. Bu çiçeklerin daha iyi korunmasi lazim. Çiçeklerin etrafina daha iyi bir tel örgü örülmesi lazim. Daha sonra yasaktir diye bir levhanin tel örgülere yapistirilmasi lazim kimse kopartmasin dokunmasin diye. Biz bunu istiyoruz” dedi.

Ters lale çiçeginin devlet tarafindan korunma altina alindigini ifade eden Sehmus Behçet isimli köylü, ters laleyi köylüler olarak da koruyacaklarini belirtti.

Behçet, “Bir çiçegin kopartilmasinin cezasi resmiyete 244 bin 315 TL’dir. Hem köylüler hem de gelen giden misafirler bu çiçege dokunmasinlar, korusunlar. Biz Herekul Daglari’ndan bu çiçegin tohumlarini çocuklarimiz için getirip toplu mezarligimiza ektik. Bu çiçek bizim için çok önemlidir. Bu çiçeklerimize bundan sonra da bakacagiz. Köylüler olarak nöbet tutuyoruz. Biz devamli olarak bakiyoruz çiçeklerimize. Ben herkese sesleniyorum. Nerde olursaniz olun çiçeklerimize iyi bakin” diye konustu.

Devlet tarafindan korunma altina alinan ters lale’yi kimse kopartmasin diye baslarinda nöbet tutuklarini söyleyen Ramazan Bagis isimli köylü ise, “Kopartmanin cezasi var. Doga korunmaya alinmis. Biz köylüler de dikkat ediyoruz bir sey olmasin diye. Baslarinda nöbet tutuyoruz. Baska yerlerden gelip kopartiyorlar, birakmiyoruz kopartsinlar korumaya almisiz. 244 bin 315 TL para cezasi var kopartmanin. Vatandaslardan istegimiz kimse kopartmasin. Dogayi koruyalim. Zarar vermeyelim dogamiza. Zaten 20 gün yasiyorlar. Doganin bir güzelligidir bu çiçekler” seklinde konustu.

Kaynak: İHA