Tavan Arasinda Meyve Kasalarindan Türk Uçak Filosunun Maketini Kurdu

Eskisehir’de yasayan Gültekin Kuralay, tavan arasinda meyve kasalarindan, Kizilelma, Milli Muharip Uçak TFX, Akinci TIHA gibi birçok milli hava aracinin maketini yaparak adeta Türk filosu kurdu.

Tavan Arasinda Meyve Kasalarindan Türk Uçak Filosunun Maketini Kurdu
Eskisehir’de yasayan 57 yasindaki maliye emeklisi Gültekin Kuralay, bos zamanlarini meyve kasalarindan maket uçak yaparak degerleniyor. 2019 yilinda emekli olan Kuralay, hobisinin üzerinde daha çok durarak kendini bu alanda gelistirdi. Özellikle geçmisten günümüze kadar Türk mühendislerinin yaptigi uçaklara hayranlik duyan Kuralay, genellikle bu hava araçlarinin maketlerini yapmaya çalisiyor. Boyutlari 20 ile 40 santimetre arasinda degisen maketlerin arasinda, 1936 yilinda Nuri Demirag tarafindan yapilan Nu D.36’dan, son zamanlarda Türk havaciligina damga vuran insansiz hava araci Kizilelma’ya kadar birçok milli uçak bulunuyor. Kasa paçalarindan tavan arasinda adeta Türk filosu kuran Gültekin Kuralay, milli uçaklarla ayri ayri gurur duyuyor. Kuralay’in tavan arasindaki maket Türk uçagi filosunda; insansiz hava araci Kizilelma, Milli Muharip Uçak TFX, Akinci TIHA, DIHA, T-129 Atak helikopteri, Hürjet ve hafif saldiri uçagi olan Hürkus bulunuyor.

“Basarilari ben de yaptigim maketlerle tamamlamak istedim”

Maket uçaklari nasil yaptigini anlatan Gültekin Kuralay söyle korunustu:

“Genellikle maket uçaklarim 20 santimetre boyutlarinda çünkü meyve kasalarini boyu küçük oldugu için onlarin tahtlarindan ancak 20 ya da 40 santimetrelik uçak maketleri yapabiliyorum. Özelikle Türk uçaklarini yapmaya özen gösteriyorum. Son zamanlarda ülkemizde havacilik anlaminda yasanan basarilari ben de yaptigim maketlerle tamamlamak istedim. Bu gelisimleri takdir ediyorum. Hem kamu hem de özel de çok güzel gelismeler oldu, bu da biz hobi havacilari mutlu ediyor. Bize ilham veriyorlar, elimizden geldigince resimlere varsa çizimlere bakarak bu uçaklarimizin maketlerini olusturmaya çalisiyoruz. Bu uçaklari ortamla 1 ile 1 buçuk günde tamamliyorum. Uçaklarin bazilarinin teferruatlari daha fazla oluyor. Örnegin Milli Muharip Uçak TFX modeli özellikle son dönemlerde en çok ugrastigim uçaklardan biri oldu. Mühendislerimiz de baya çaba serf etmisler sanirim, emeklerine saglik. Ben maketi yaparken bu kadar zorlaniyorum onlar daha da ugrasmislardir ama mutluyuz tabi ki.”

“Ülkemiz de bu konuda büyük atilimlar gerçeklestiriyor”

Geçmisten günümüze birçok Türk yapimi uçak oldugunu belirten Gültekin Kuralay, hepsini ayri ayri inceledigini belirtti.

Son dönemlerde havacilik anlaminda yapilan atilimlardan gurur duydugunu ve bu uçaklarin maketlerini yaptigini belirten Kuralay, “Kizilelma’miz insansiz hava aracimiz var, Akinci TIHA’miz, DIHA’miz var dikey kalkis yapabilen hava aracimiz, Milli Muharip Uçak TFX’imiz var onu yerde yürürken de gördük insallah gökyüzünde uçarken de görecegiz o zaman mutlu olacagiz. Yeter ki ülkemiz bu konularda daha da ilerlesin. Atatürk’ün de dedigi gibi, ‘Istikbal göklerdedir, Göklerini koruyamayan uluslar heba olmaya mahkûmdur’ gibi ifadeleri var. Bu yüzden ülkemiz de bu konuda büyük atilimlar gerçeklestiriyor. Biz de bu gelisimleri elimizden geldigince takip edip maketlerini yapmaya çalisiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA