Periferik Arter Anevrizmalarinda Tedavi Umudu Açiklamasi Stena Periferik Akim Yönlendirici Stent

INVAMED AR-GE laboratuvarlarinda gelistirilerek üretilen Stena Periferik Akim Yönlendirici Stent Sistemi, endovasküler onarim için uygun morfolojiye sahip, yirtilmamis periferik arter olan hastalarin endovasküler tedavisi için kullaniliyor.

Periferik Arter Anevrizmalarinda Tedavi Umudu Açiklamasi Stena Periferik Akim Yönlendirici Stent
Atardamar (arter) duvarinin belli bir bölümünde meydana gelen incelme, zayiflama ya da hasar görme sebebiyle damarlarin genislemesi veya balonlasmasi durumuna tipta anevrizma deniyor. Çogunun nedenleri tam olarak bilinemese de ateroskleroz gelisiminde rolü olan sigara kullanimi, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekligi ya da ileri yas gibi faktörler anevrizma için de temel risk faktörlerini olusturuyor. Anevrizma en sik vücudun ana atardamari olan aortada görülüyor. Aorta disinda kalanlar ise genel olarak periferik anevrizmalarr ve diz arkasindaki popliteal atardamar anevrizmasi basta olmak üzere en sik uzuvlardaki atardamarlarda gelisiyor.

Tani yöntemleri: Ultrasonografi, bilgisayarli tomografi ve manyetik rezonans

Periferik anevrizmalarin yüzde 70’i küçük boyutlarda görülmekte olup, hastalar herhangi bir rahatsizlik hissetmiyor. Bununla beraber nabiz hissi veren sislik, kol ya da bacakta hareketle gelen agri gibi belirtiler uzmanlara anevrizma olabilecegini düsündürüyor. Aorta anevrizmalarindaki gibi patlama riski olmakla beraber, periferik anevrizmalar daha sik damar içinde pihti olusuna bagli damarin tikanmasina ve büyüyüp çevre dokular üzerine basi olusturmasina bagli sorunlara yol açiyor. Anevrizma süphesi varliginda ise basvurulacak tani yöntemleri ultrasonografi, bilgisayarli tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme. Özellikle popliteal anevrizmalarin tikanmasi ve bacaklarda kangrene neden olmasi halinde hastanin tani konulduktan sonra tedavi edilmesi gerekiyor. Tedavi yöntemlerinin basinda ise 10 güne kadar hastanede yatisi gerektiren ameliyat geliyor. Bunun ana alternatifi ise stentgreft yerlestirerek yapilan endovasküler tedavi yöntemleri.

INVAMED’den anevrizmaya çözüm

Endovasküler tedavilerden akim yönlendirici stent ile anevrizma tedavisi nispeten yeni ve konforlu bir yöntem. Bu baglamda INVAMED tarafindan üretilen Stena Periferik Akim Yönlendirici Stent Sistemi, çok sik örgü yapisina sahip, 5 katmanda birbirine bagli alasimli tellerden olusan kendiliginden genisleyen bir ag yapisina sahip. Bu sayede yerlestirildigi anevrizma bölgesine çok iyi uyum saglayarak, anevrizma kesesine giden kan basicini zayiflatiyor. Akis hizindaki bu azalma, kese içinde trombüs olusumuna neden oluyor ve sonunda anevrizma küçülüyor, hatta tamamen kayboluyor.

INVAMED AR- GE laboratuvarlarinda gelistirilip, üretim kampüsünde üretilen Stena Periferik Akim Yönlendirici Stent Sistemi, endovasküler onarim için uygun morfolojiye sahip, yirtilmamis periferik arter anevrizmalari (iliak, visseral, popliteal ve subklavian arterler) olan hastalarin endovasküler tedavisi için kullaniliyor.

INVAMED’den yapilan açiklamaya göre Stena Periferik Akim Yönlendirici Stentler, genislemis uçlari, periferik arterlerin duvarina uyumu destekliyor. Birbirine kenetlenen katmanlari nedeniyle yüksek bükülme ve yorulma direncine ve düsük toplam gözenek yapisina sahip son derece esnek cihazlar. Örgülü yapi üzerinde endotel dokusunun olusturulmasina izin verdigi için endotelizasyon ve entegrasyonu da gerçeklestiriyor.
Kaynak: İHA