Mersin'de 'Iklim Ve Çevre Bilim Merkezi' Açilacak

İçel Büyüksehir Belediyesince hayata geçirilecek olan ’Iklim ve Çevre Bilim Merkezi’nin 29 Ekim tarihinde hizmete açilacagi bildirildi.

Mersin'de 'Iklim Ve Çevre Bilim Merkezi' Açilacak
İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, Iklim ve Sifir Atik Dairesi bünyesinde hazirliklari devam eden ‘Iklim ve Çevre Bilim Merkezi’ni inceledi. Baskan Seçer, Türkiye’nin en büyük planetaryumunun da içinde yer aldigi merkezin Cumhuriyetin 100. kurulus yildönümü olan 29 Ekim 2023 tarihinde açilacaginin müjdesini verdi.

Iklim ve Sifir Atik Dairesi Baskani Dr. Kemal Zorlu’dan çalismalar hakkinda bilgiler alan Seçer, toplam 5 bin 250 metrekare alan üzerine kurulan ve içerisinde Türkiye’nin en büyük planetaryumu olan merkez hakkinda açiklama yapti. Seçer, “Bu planetaryum Türkiye’nin en büyük planetaryumu. 5 bin 250 metrekare üzerine kurulu bir bilim merkezi yapiyoruz. Burada deney düzenekleri, atölyeler, konferans salonu ve planetaryum olacak. Burada çocuklarimiz bilim yapacak, ilim yapacak. Bir ilk oluyor. Türkiye’nin ilk Iklim ve Çevre Bilim Merkezi olmasi ve su anda koltuk kapasitesi ve çapi itibariyle de Türkiye’nin en büyük planetaryumunu yapiyoruz. Ayrica uzayi izlemek için teleskop birimimiz olacak. Artik ailelerimiz diger illerimize çocuklarini götürmek zorunda kalmayacak. İçel de çok modern bir bilim merkezine kavusmus olacak” dedi.



“Hayatta en hakiki mürsit ilimdir, biz de ilimin pesinden gidiyoruz”

Günlük 720 ögrenciyi bu merkezde farkli seanslarda misafir edebileceklerine de deginen Baskan Seçer, “Bilime dair burada atölyelerimiz olacak. Deney düzeneklerimiz olacak. Sadece iklim ve çevre degil genel kültür konulu çalismalarin da yapilabilecegi bir alan olacak. Planetaryum 360 derece ve 3 boyutlu görsel olanagi sunacak bir yapi olacak. Konferans salonumuzda önemli ve degerli bilgilerin aktarildigi, ögrencilerimizin bilgilerine bilgi katacagi çalismalar, konferanslar düzenleyecegiz ve İçel için çok büyük bir kazanim olacak. Bu yil Cumhuriyetimizin 100. kurulus yildönümü ve biz burayi İçellilere, çocuklarimiza 29 Ekim’de açmak ve armagan etmek istiyoruz. Herhalde Atatürk’ümüz bunu duysaydi çok mutlu olurdu. Hayatta en hakiki mürsit ilimdir, biz de ilimin pesinden gidiyoruz” diye konustu.



Türkiye’nin en büyük planetaryumu bu merkezde

Ögrencilerin ve meraklilarinin deney düzenekleri ile birçok seyi deneyimleyecekleri merkezde, planetaryum odasi ile de gökyüzüne dair her sey, 360 derece ve 3 boyutlu görüntülenme olanagina sahip olacak. Planetaryum, kapasitesi ile Türkiye’nin en büyügü olacak. Planetaryumda astronomi ve uzay bilimleri alaninda ögrenme, farkindalik olusturma gibi çalismalar üç boyutlu olarak yapilacak.

Bilime dair her sey bu merkezde

2 kattan olusan Iklim ve Çevre Bilim Merkezinin içerisinde toplam 121 interaktif deney düzenegi yer alacak. Özellikle 6-14 yas grubu ögrencilere hitap edecek merkezde ayrica atölyeler, planetaryum, fuaye, bekleme alani, bilimsel gösterilerin yapilacagi konferans salonu da olacak. Merkezde bilim ürünlerinin satilacagi bir bilim magazasi ve misafirlerin dinlenebilecekleri bir bilim kafe de olacak. Birinci katta yer alacak olan planetaryumda, bilgisayarla yönlendirilen çoklu projeksiyon cihazi ve balik gözü lensi ile kubbe seklinde hazirlanan bir yapinin içinde günesin, yildizlarin, gezegenlerin ve diger gök cisimlerinin 360 derecede 3 boyutlu görüntüleri yansitilacak. Bu alanda, uzay boslugundaki hareketlerin gerçekçi bir sekilde simüle edilebilmesi saglanacak.
Kaynak: İHA