Kis Lastigi Zorunlulugunun Kalkmasiyla Oto Lastikçilerde Hareketlilik Sürüyor

Türkiye’de ticari araçlarda zorunlu kis lastigi uygulamasinin sona ermesiyle oto lastikçilerde hareketlilik sürüyor. Uzmanlar, sicak havalarda kis lastigi kullaniminin kazalara sebebiyet verebilecegini söylüyor.

Kis Lastigi Zorunlulugunun Kalkmasiyla Oto Lastikçilerde Hareketlilik Sürüyor
Ticari faaliyet sürdüren araçlarda 1 Aralik’ta baslayan kis lastigi zorunlulugu, 5 aylik sürecin ardindan 1 Nisan’da sona erdi. Ticari ve hususi araçlarinda kis lastigini söktürmek ve yaz lastigine dönen vatandaslar oto lastikçilerde hareketlilik olusturuyor.

"Sürüste, güvenlikte ve konforda sikinti yasatabiliyor"

Sinop Küçük Sanayi Sitesi’nde oto lastik tamircisi Hasan Üçüncüoglu, yaz mevsiminde kis lastiginin kazalara daha çok sebebiyet verdigini belirterek, “1 Aralik’ta baslayan kis lastigi zorunlulugu, 1 Nisan itibariyle kalkti. Simdi araçlar lastik degistirmeye geliyor sürekli, bizde de yogunluk oluyor haliyle. Kis lastigi yazin sürüste, güvenlikte ve konforda sikinti yasatabiliyor. Bu nedenle müsterilerimiz geliyor, lastiklerini yazliklarla degistiriyorlar. Yakit tüketimine zarari oldugu gibi fren mesafesini uzatiyor, kazaya sebebiyet verebiliyor. Yaz lastigiyle yaz sartlarinda 100 kilometrelik hizla durdugumuz mesafede kis lastigi duramiyor, dolayisiyla kaza yapma riskini arttirmis oluyoruz” diye konustu.



"Ceza da bizim için"

Araçlarinin kis lastigini degistirdigini söyleyen Fuat Dag, “Yaz lastigimizi taktik, kullaniyoruz. Çok yumusak oldugu için, sogukta bile yumusak kaldigi için o lastik yazin bile hem daha çabuk eriyor hem de sulu zeminlerde çok kaygan oluyor. O yüzden kis lastigini yazin kullanmamamiz gerekiyor. Ben malzeme tasiyorum, Samsun’a gidip geliyorum. Kis lastigi olmadan zaten yola da çikamiyorsunuz, cezasi var ama ceza da bizim için. Devlet diyor ki ‘senin sagligin için ben seni korumak zorundayim.’ Biz de buna uyuyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA