Iran Ve Suudi Arabistan Arasinda Pekin'de Tarihi Anlasma

Iran ve Suudi Arabistan ortak mutabakat zapti imzalayarak, iki ülkenin büyükelçiliklerinin yeniden açilmasi, karsilikli olarak uçak seferlerinin baslatilmasi ve ülke vatandaslarina vize verilmesinin kolaylastirilmasi da dahil birçok konuda anlasmaya vardiklarini duyurdu.

Iran Ve Suudi Arabistan Arasinda Pekin'de Tarihi Anlasma
Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan Çin’in baskenti Pekin’de bir araya geldi. Iki taraf arasinda gerçeklesen görüsmede, Pekin’de imzalanan normallesme anlasmasinin karsilikli güven ve is birligi içerisinde genisletilmesi ve anlasmanin bölgenin istikrar, güvenlik ve kalkinmasina yardimci olacak sekilde uygulanmasi gerektigi vurgulandi. Ikili yapilan görüsme sonrasi Çin Disisleri Bakani Qin Gang’in da katilimiyla iki ülke arasindaki is birliginin genisletilmesinin önünde bulunan tüm engelleri ortadan kaldirmaya yönelik iki ülke arasinda 2001 yilinda imzalanan güvenlik anlasmasinin ve yine iki ülke arasinda 1998’de ekonomi, ticaret, yatirim, teknoloji, bilim ve kültür ile spor alanlarini kapsayan mutabakat zaptlarinin uygulanmasi noktasinda anlasmaya vardi.

Imzalanan anlasmada mutabik kalinan süre içinde iki ülkenin büyükelçiliklerinin ve Cidde ve Meshed kentlerindeki konsolosluklarinin yeniden açilmasi, karsilikli olarak uçak seferlerinin baslatilmasi ve ülke vatandaslarina vize verilmesinin kolaylastirilmasi da dahil olmak üzere, iki ülke arasindaki is birliginin genisletilmesinin önündeki tüm engelleri ortadan kaldirmaya yönelik birçok konuda anlasmaya varildi.

Iran ile Suudi Arabistan diplomatik iliskileri baslatma karari aldi

Iran ile Suudi Arabistan, 10 Mart tarihinde Çin’in baskenti Pekin’de gerçeklestirilen toplanti sonrasi iki ülke arasindaki diplomatik iliskilerin 7 yil sonra yeniden baslatilmasi konusunda anlasmaya varmislardi. Varilan anlasma kapsaminda Iran ile Suudi Arabistan’in iki ay içerisinde diplomatik iliskilerinin yeniden baslatilacagi ve iki ülkenin karsilikli olarak büyükelçilikleri ve temsilcilikleri yeniden açacaklari belirtilmisti.
Kaynak: İHA