Gaziantep Büyüksehir, Deprem Müzesi Için Çalismalara Basladi

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi, yasanan deprem afetinin meydana getirdigi yikimi tüm gerçekligiyle yansitacak, depremin unutulmamasi ve tedbirlerin önemini aktaracak Deprem Müzesi için çalismalara basladi.

Gaziantep Büyüksehir, Deprem Müzesi Için Çalismalara Basladi
Kahramanmaras merkezli siddetli depremlerden en yogun hasari alan Nurdagi’nda yapilacak Deprem Müzesi, içinde depremde kaybedilen vatandaslarin anilarini yasatirken, deprem konusunda egitimler de verecek. Deprem Müzesi, deprem afetini bir kez daha anlatirken dersler çikarilmasini saglayacak, afetin gelecek nesillere en iyi sekilde aktarilacak deneyim ve egitim merkezi olacak.

Vatandaslar Ögrenciler ve bilim dünyasindan insanlari bulusturacak müzede deneyimleme, egitim, anma ve kütüphane arastirma merkezi yer alacak.

Bölgenin içinde bulundugu jeolojik yapi ve yasanan sismolojik olayin vatandaslarin anlayacagi sekilde anlatilacagi müze için yikilmis, hasarli ve ayakta kalan binalari kapsayan Nurdagi ilçe merkezinde 10 bin metrekarelik alan belirlendi. Alanda deprem simülasyonlariyla deprem ani ve sonrasi yapilmasi gerekenlerde vatandaslara aktarilacak.

Gürsel: “deneyim ve egitim merkezi olacak”

Yürütülen müze çalismalari hakkinda bilgi veren Büyüksehir Belediyesi Imar Daire Baskanligi Koruma Uygulama ve Denetim Sube Müdürü Serdar Murat Gürsel, depremin yaralarinin sarilmasinin ardindan yeni bir fikir olarak müzenin ortaya çiktigini belirterek, “Burada yasanilan kayiplarimizin anilarini, depremin ortaya çikardigi mekânsal, fiziksel görüntüleri, yasanan depremle olusan bütün tahribati ve bunun neticesinde daha dogrusu için nasil yapim tekniklerinin kullanilmasi gerektigi hakkinda bir deneyim ve egitim merkezi olacak deprem müzesi fikri ön plana çikti. Depremde yasanan kayiplar, kayiplarimizin anilari, depremin olusturdugu mekânsal tahribat ve bunun neticesinde daha dogru yapim teknikleri, olayin jeolojik ve sismolojik hikayesini anlatacak noktalar olusacak. Simülasyonlarla oraya gelecek vatandaslarin ne yapmasi gerektigini anlatan çok güzel bir deneyim merkezi kuruyor olmanin heyecani yasiyoruz” dedi.

11 il içerisinde depremde oransal olarak en fazla kaybin Nurdagi’nda yasandigini söyleyen Gürsel, “Bu müzenin Nurdagi’nda yapilmasi bize en dogru fikir olarak geldi. Bununla ilgili toplanti ve deneyim paylasimi, sözlü arsiv çalismalari devam ediyor. Bu hususla anlatilacak her seyi almayi hedefliyoruz. Müzenin yapimiyla beraber herkesin bu konuda dersler çikartacagi, bütün vatandaslarin, okullardaki ögrencilerin, Türkiye’nin tüm bölgelerinden bölgemize gelecek vatandaslarin burayi ziyareti ile bu anma ve deneyimleme merkezi olan müzemize bekleyecegiz. Burada dersler çikartarak gelecek nesillere isin dogrusu nasil yapilir konusunda göstermek adina güzel bir proje olacagina inaniyorum" diye konustu.

Kaynak: İHA