ASO Baskani Ardiç Açiklamasi 'Ülkemizin Kalkinmasi Kadinlarin Emegini Görünür Kilarak Mümkün Olur'

Ankara Sanayi Odasi (ASO) Yönetim Kurulu Baskani Seyit Ardiç, "Ülkemizin kalkinmasi ancak nüfusumuzun yarisini olusturan kadinlarin emegini görünür kilarak ve ekonomik üretimini arttirarak mümkün olur” dedi.

ASO Baskani Ardiç Açiklamasi 'Ülkemizin Kalkinmasi Kadinlarin Emegini Görünür Kilarak Mümkün Olur'
ASO koordinatörlügünde çalismalarini sürdüren Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Ankara Il Kadin Girisimciler Kurulu Icra Komitesinin 2023 yili 1. Olagan Genel Kurul Toplantisi, ASO’nun ev sahipliginde gerçeklestirildi.

TOBB Ankara Il Kadin Girisimciler Kurulu Icra Komitesi Baskani Belma Yilmazyigit, yaptigi konusmada bugünün ve yarinin daha iyi olmasi için iyi anilacak isler yaparak, hayatin daha anlamli kilinabilecegini ifade etti.

Insanlara ne kadar çok iyilik yapilirsa hayatin anlam kazanacagini belirten Yilmazyigit, “Ankara’nin diger illere göre en önemli avantaji kadinlarin bilgiye ve tesvike daha kolay ulasabilmesi” dedi.

ASO Yönetim Kurulu Baskani Seyit Ardiç ise, kadinlarin çalisma hayatinda en dezavantajli grubu olusturdugunu söyledi.

Ardiç, nüfusta sayisal olarak kadinlar ile erkekler arasinda esitlik oldugunu ve is gücüne katilma oraninin erkeklerde yüzde 70’in üzerinde, kadinlarda ise yüzde 35 civarinda oldugunu belirterek, “Kadinlarda 2022 yili issizlik orani yüzde 13,4 ile, erkeklerin issizlik oranindan yüzde 50 daha yüksek seviyededir. Is gücüne katilamayan ve issiz kadinlarin toplami, ülkemizde çalisma çagindaki kadin nüfusunun yüzde 70’inin istihdamda olmadigini, ekonomik olarak atil durumda oldugunu göstermektedir. Bu oranlar, çok yüksek ve vahim. Avrupa ve Ekonomik Kalkinma ve Isbirligi Örgütü (OECD) ülkelerinin kadin istihdami göstergeleriyle karsilastirdigimizda ülkemizde durumun ne yazik ki kadinlar aleyhine diger ülkelerden ayristigini görüyoruz” diye konustu.



“Toplumsal cinsiyet esitligi, sürdürülebilir kalkinmamizin temel hedeflerinden birisidir”

Kadin nüfusunun yaklasik yarisinin ailedeki çocuklar ile yaslilarin bakimi ve ev isleri nedeniyle is gücüne katilamadigini ifade eden Ardiç, “Ne egitimde ne istihdamda olan genç kadinlarin orani oldukça yüksek. Maalesef toplumsal cinsiyet ve firsat esitligini ülkemizde saglayamadik. Küresel cinsiyet esitligi endekslerinde alt siralarda yer aliyoruz. Oysa toplumsal cinsiyet esitligi, sürdürülebilir kalkinmamizin temel hedeflerinden birisidir. Ülkemizin kalkinmasi ancak nüfusumuzun yarisini olusturan kadinlarin emegini görünür kilarak ve ekonomik üretimini arttirarak mümkün olur. Bu hedefe ulasmak için öncelikle kadinlarin isgücüne daha fazla katilmalarini ve iyi sartlarda çalismalarini saglayacak çözümler gelistirmemiz son derece önemli. Bunun için de egitim ve istihdamda elverisli kosullari saglamak, görünür ve görünmez bütün bariyerleri ortadan kaldirmak ve kadin girisimciligini ve kadin inisiyatiflerini tesvik etmek gerektigini düsünüyorum” ifadelerini kullandi.

“Kadinlarimizin girisimci olarak is dünyasinda yer almasi gerekir”

Ankara Ticaret Odasi (ATO) Yönetim Kurulu Baskani Gürsel Baran ise, kadin girisimcilerin sayisini artirmak için önemli bir mücadele içinde olduklarini ifade ederek, “ATO ve ASO olarak da kadin girisimci sayisinin artmasinin ülke ekonomisinin, ülkedeki girisimciligin, ülkedeki istihdamin, ülkenin ekonomisinin çok daha iyi yerlere tasinmasi ile ilgili güzel neticeler vereceginden süphemiz yok. Kadinlarimizin girisimci olarak is dünyamizda gerekse ATO kurullarinda da yer almasi gerekir” dedi.

Toplantiya TOBB Ankara Il Kadin Girisimciler Kurulu Icra Komitesi Baskani Belma Yilmazyigit, ASO Yönetim Kurulu Baskani Seyit Ardiç, ATO Yönetim Kurulu Baskani Gürsel Baran ve çok sayida kadin katildi.

Kaynak: İHA