Antalya'da 590 Dairelik Sitede Karot Gerginligine Çevik Kuvvet Müdahalesi

Antalya’da 9 bina, 590 daireden olustan sitede deprem risk analizi için karot örnegi alinmasini isteyen oturanlar ile alinmasini istemeyenler arasinda gerginlik yasandi. Zaman zaman yükselen gerginlik, çevik kuvvet ekiplerinin araya girmesi ile önlenirken, gerginlik Bakanlik yetkililerinin siteden ayrilmasi ile sona erdi.

Antalya'da 590 Dairelik Sitede Karot Gerginligine Çevik Kuvvet Müdahalesi
Olay, Kepez Ilçesi Yeni Dogan Mahallesi’nde 9 bina, 590 daireden olusan sitede meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; site sakinlerinin deprem risk analiz raporu basvurusu üzerine sabah saatlerinde Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi yetkilileri binalardan karot örnegi almak için bölgeye geldi. Kooperatif baskani ve yönetimi site içerisindeki dairelerin çürük oldugunu ve örnek alinmasini isterken, yaklasik 50 daire sakini ise binalardan daha önce karot örnegi alindigini belirterek, yeniden alinmasini istemeyip yetkililerin içeri girmesine izin vermedi. Bunun üzerine site sakinleri arasinda tartisma yasandi. Yasanan tartismanin büyümesi ve gerginlik çikmasiyla olay yerine çok sayida polis ve çevik kuvvet ekibi sevk edildi. Zaman zaman yükselen gerginlik polis ekiplerinin araya girmesi ile yatistirildi. Bakanlik yetkilileri ise site maliklerinin hepsinin izni olmadan içeri giremeyeceklerini belirterek, bir süre sonra olay yerinden ayrildi.

"Sosyal medya sayfalarinda 60 bin TL alacagina dair paylasimlar yapti"

Site sakinlerinden Gülsen Öztekin, "Yetkisi olmayan kooperatif baskani bir müteahhitle anlasarak buralari yikarak yeni daireler yapmak istiyor. Kooperatif baskani kendi sosyal medya sayfalarinda 60 bin TL alacagina dair paylasimlar yapti. Buranin karot ölçüleri 2013 yilinda alindi. Alindigi halde bir daha almak istiyorlar. Bir daha alinmasi halinde bizim daireler çürüge çikacak. Nasil çikacak, kolonlarimiz zedelenmis olacak. O zaman bu bina çürüge çikacak. Onun için biz alinmasini istemiyoruz" dedi.



"Düzce, Izmir depremlerinden sonra bize dilekçeler yolladi"

Menzil Sitesi Kooperatif Baskani Ayse Birgül Kollu ise iddialara cevap vererek, "2010 yilinda sitenin ruhsatlarini aldik. Binalar 1986 yapimi oldugu için tapulari aldik ve kat ittifakina girdik ama kat mülkiyetine giremedik. Kat mülkiyetine giremedigimiz için iskanlarimizi alamadik. Iskanlarimizi alamadigimiz için bu depremlerden dolayi Büyüksehir Belediyesi 1999 yilindaki Düzce, Izmir depremlerinden sonra bize dilekçeler yolladi. Karot numunelerinin düsük oldugu ve acilen risk analiz raporu yapmamiz gerektigi iletildi. Yaptirmadiginiz takdirde mühürlenecek, güçlendirme yapmaniz gerekir denildi. Biz Düzce depreminden sonra bunu yapmadik. Hatay depreminden sonra risk analiz raporu yaptirmak zorundayiz" diye konustu.



"2013 yilinda alinan karot numuneleri 23 olmasi gerekirken düsük çikti"

60 bin TL konusuna da deginen Kollu, "Benim burada herhangi bir menfaatim söz konusu degil. Zaten yüzde 40’a gelecek. Ben müteahhite, kendi binalarindan yaptiktan sonra satis yetkisi isteyecegimi söyledim. Ben burada bir ev sattigim zaman daireden 60 bin TL komisyon alacagimi söyledim. Ben emlakçiyim bu benim hakkim. 2013 yilinda alinan karot numuneleri 23 olmasi gerekirken düsük çikti. Bir numune daha alinmasi durumunda sitede sonuçlara göre ya kentsel dönüsüme gidecek ya da biz gelip mühürlenecegi söyleniyor. Istemeyenler ya kiraya çikmaktan korkuyorlar ya da kiralarin ödenmeyeceginden korkuyorlar. Ben onlari da anliyorum" seklinde konustu.



"Ben binamin saglam mi degil mi ögrenmek istiyorum"

Sitede oturan Tülin Ay Atmaz, "Burada 1985 yilinda baslamis bir insaat var. 2000 yilinda oturdum ben. Ben binam saglam mi degil mi ögrenmek istiyorum. Bunun için de karot alinmasi gerekir. Bu benim en dogal hakkim. Benim oturdugum binada kolondan sivalar döküldü, küflü demirler var. Ben huzursuz oturuyorum. Benim hakkim engelleniyor" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA