Akdeniz Foklari Mersin Sahillerinde Kendini Gösterdi

Nesli tükenme tehlikesi altinda olan Akdeniz foklarinin bugünlerde dinlenmek için İçel kumsallarina çikmasi dikkat çekti. Akdeniz Belediyesi foklarin çiktigi sahillere tabelalar dikerek, vatandaslari uyardi.

Akdeniz Foklari Mersin Sahillerinde Kendini Gösterdi
Son günlerde özellikle İçel’in merkez Akdeniz ilçesinde bulunan Millet Bahçesi ile Karaduvar sahillerinde Akdeniz foklari kendini gösterdi. Kumsala çikarak dinlenen foklar, daha sonra yeniden denize döndü. “IUCN kriterlerine göre nesli kritik derecede tehdit altinda olan, tüm dünyada yaklasik bin, Türkiye kiyilarinda ise 100 kadar kaldigi bilinen foklarin korunmasi için Akdeniz Belediye Baskani Mustafa Gültak foklarin çiktigi sahillere tabelalar dikerek, vatandaslari uyardi.

"Foklar dinlenmek için kumlara çikiyor"

İçel’de bulunan Türkiye’nin en güzel millet bahçesiyle birlikte buradaki sahilin temizlendigini kaydeden Akdeniz Belediye Baskani Mustafa Gültak, “Bu sayede bu bölgede Akdeniz fokunu daha fazla görmeye basladik. Hem burada hem de Karaduvar sahilinde foklar dinlenmek için bu kumlara çikiyor. Onlari rahatsiz etmememiz gerekiyor. Çünkü dünyada yaklasik olarak bin tane, Türkiye sahillerinde ise 100’ün üzerinde oldugu biliniyor. Bunlarin bir kismi da İçel sahillerinde. Geçen hafta belediye çalisanlarimiz hem bu bölgede hem de Karaduvar sahilinde Akdeniz fokunu gördüler. Sayilari çok az, tükenmek üzere. O yüzden onlari ürkütmememiz lazim. Onlar bu bölgede hem besleniyorlar hem yavrularini yapiyorlar hem de dinleniyorlar. Eger onlari korkutursak bu bölgeden kaçarlar veya avlanamadiklari için nesilleri tehlikede olan bu canlilari kaybedebiliriz. O yüzden bu iki sahile de bu tabelalari dikerek, bir farkindalik olusturmak istedik. Gelen vatandaslarimiz foklari gördügü zaman ürkütmesinler, kaçirmasinlar. Çünkü hayvanlarin yasadigi bu bölgeler onlarin, bizim degil. Biz bu dünyada birlikte yasiyoruz. O yüzden Akdeniz foklarina sahip çikalim" diye konustu.



"Akdeniz foklari sadece denize degil, karaya da ihtiyaç duyuyor"

İçel Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Isleme Teknolojisi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas ise Akdeniz fokunun nesli tükenme tehlikesi altinda olan bir tür oldugunu ifade etti.

Dünyada bine yakin fokun bu tür alanlarda varligini sürdürdügünü dile getiren Ayas, "Akdeniz foklari dedigimiz tür bir deniz memelisi. Ancak çiftlesmek, dinlenmek, yavru bakimi gibi nedenlerden dolayi karaya da ihtiyaçlari var. Yani sadece deniz alaninda yasayan yunus, balina gibi bir tür degil. Yani karasal alanlara ihtiyaci var. Bugünlerde de dinlenmek için İçel sahillerinin kumsal alanlarina çikiyor. Insanlarin bu foklari görmesi biraz sans isi, çünkü çok sik olan bir durum degil. Insanlarin bu canlilari görürse çok yaklasmamasi, beslememesi gerekiyor. Çünkü buna alisma durumlari da olabilir. Akdeniz foklarinin insanlarla temasta olmasi, alismasi durumunun tehlikeli oldugunu düsünüyoruz. O anlamda onlari rahatsiz etmememiz gerekir. Uzaktan izleyebiliriz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA