Siirt'te Mukabele Gelenegi Yogun Ilgi Görüyor

Kur’an-i Kerim ayi olarak bilinen Ramazan’in önemli sünnetleri arasinda yer alan mukabele gelenegi, Siirt’te büyük bir ilgi görüyor.

Siirt'te Mukabele Gelenegi Yogun Ilgi Görüyor
Hazreti Muhammed’in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Cebrail Aleyhisselam ile Ramazan’da karsilikli Kur’an-i Kerim okumasi olarak bilinen mukabele, Siirt’teki tüm camilerde genç yasli herkesin katilimiyla ifa ediliyor. Kilinan ögle namazinin ardindan mukabele halkalari olusturan vatandaslar, Kur’an-i Kerim’i husu içerisinde okuyor. Imam ve hafizlar Kur’an-i Kerim’i sesli olarak okurken, mukabeleye katilan vatandaslar da okunan ayetleri takip ediyor. Kimi vatandaslar da okunan ayetleri husu içerisinde dinliyor.

Yaklasik 45 dakika süren cüzün okunmasiyla o günkü mukabele sona ererken vatandaslar, asirlardir süren mukabele gelenegine katilarak mübarek Ramazan ayindan en güzel sekilde istifade etmeye çalisiyor.

Mukabele sünnetinin yapildigi camilerden biri olan Siirt Ensar Camii’nde bu etkinlige katilan Dogan Demirel, bu sünnete yogun bir ilginin oldugunu söyledi.

Demirel, “Bugün burada mukabele okundu. Mübarek Ramazan ayinda her yil bütün camilerde mukabele okunur ve insanlarin camiye gelmesini sagliyor. Allah bugünleri bir daha görmeyi nasip etsin. Ümmeti Muhammed’e yardim etsin. Ümmeti Muhammed’i bütün afetlerden kazalardan belalardan korusun. Rabbim bütün Müslümanlarin dertlerini, sikintilarini gidersin. Camiye gelmek büyük bir nimettir. Burada Kur’an okumak, dinlemek çok büyük bir nimettir. O nimetten hiç kimse kendini uzak tutmasin. Çocuklara da camilere gelmeyi Allah nasip etsin” dedi.

Kur’an okumanin huzurunu yasadiklarini ifade eden Sabahaddin Isiktas, “Bugün ögle namazindan sonra cemaatle birlikte mukabele okuduk. Buraya üç senedir geliyorum. Namaza geliyoruz, ondan sonra mukabele var zaten. Ramazan’da devamli olarak geliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA