Veysel Tiryaki Açiklamasi '20 Uçak, 9 Yangin Söndürme Helikopteri Aldik'

Orman Genel Müdürlügü tarafindan Bolu Orman Bölge Müdürlügü filosuna dahil edilen 42 araç, Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Veysel Tiryaki’nin katilimiyla düzenlenen anahtar teslim töreninde orman personeline teslim edildi. Törende konusan Veysel Tiryaki, "Ilk defa simdiye kadar yanginlarda kendi kullanacagimiz 20 uçak, 9 yangin söndürme helikopterini aldik. Uçaklarin 5’inin, helikopterlerin 3 tanesinin teslimati yapildi. Sali günü Sayin Cumhurbaskanimizin katilacagi bir törenle Orman Genel Müdürlügünün hava gücüne bunlar katilmis olacak" dedi.

Veysel Tiryaki Açiklamasi '20 Uçak, 9 Yangin Söndürme Helikopteri Aldik'
Orman Genel Müdürlügü tarafindan Bolu Orman Bölge Müdürlügü filosuna dahil edilen 3 dozer, 7 greyder, 2 ekskavatör, 2 mini ekskavatör, 3 kamyon, 10 arazöz ve 14 yangin ilk müdahale araci Bolu’ya getirildi.

Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Veysel Tiryaki’nin katilimiyla düzenlenen anahtar teslim töreninde orman personeline araçlari teslim edildi.

"Birkaç ay içerisinde bu aldigimiz araç kadar daha araç olacagiz"

Mevsimlerin degistigine dikkat çeken Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Veysel Tiryaki, "Su anda dünyada artik mevsimler degisiyor. Dünyanin birçok ülkesinde bu mevsimde bile orman yanginlari devam ediyor. Sizlerin verdigi vergilerle toplanan paralari orman mücadelesinde kiraladigimiz uçaklara büyük paralar ödeniyor. Burada rakamlari söylemek istemiyorum. Yanginla mücadele konusu basta olmak üzere ve bu araçlar sadece yanginda degil diger islerde de kullanilacak var. Dozerler, greyderler kamunun, devletin, milletin ihtiyaci olan her yerde kullanilacak. Bu iklim degisikligine paralel olarak baslayan yanginlardan dolayi her yil devletin önemli bir parasi, bütçesi maalesef disaridan kiraladigimiz uçaklari kiralamalara gidiyor. Birkaç ay önce basladigimiz bu araçlarin alimlariyla ilgili Türkiye’deki orman bölgeleri basta olmak üzere, yangin ihbari olan yüksek yerlere bu araçlari aldik ve bölgelere gönderdik. Sadece su kadarini söyleyeyim, her vilayete bu kadar araç geldigini zannetmeyin. Bunu bastan söylemis olayim. Birkaç ay içerisinde bu aldigimiz araç kadar daha araç olacagiz. Su anda alacagimiz kurumlarla pazarliklari yapiliyor. Bunlara ihtiyacimiz vardi" dedi.



"20 uçak, 9 yangin söndürme helikopterini aldik"

Orman yanginlarinda kullanilmak üzere 20 uçak alindigini ve sali günü tören düzenlenecegini belirten Bakan Yardimcisi Veysel Tiryaki, "Sali gün Cumhurbaskanimizin da katilacagi Ankara’da bir tören yapacagiz. Ilk defa simdiye kadar yanginlarda kullanmak üzere kendi uçagimizi ve helikopterimizi aldik. 20 uçak, 9 yangin söndürme helikopterini aldik. Uçaklarin 5’inin, helikopterlerin 3 tanesinin teslimati yapildi. Sali günü Sayin Cumhurbaskanimizin katilacagi bir törenle Orman Genel Müdürlügü’nün hava gücüne bunlar katilmis olacak. Biz bir silahli kuvvetler gibi çok sayida uçagi yönetecek konumda degiliz. Elbette makul olan bir sayi kadar bu uçaklari almamiz lazim. Onun disinda da insallah silahli kuvvetlerden de, jandarma genel komutanligimizla yaptigimiz görüsmelerde kendi devletimizin kendi personelimizle olusan uçaklarini, helikopterlerini, bu yangin mücadelesinde kullanacagiz. Hayirlar getirsin diyorum" ifadelerini kullandi.

"Agaç kesimini 10 milyon metreküp azalttik"

Agaç kesimini 10 milyon metreküp azalttiklarini belirten Veysel Tiryaki, "Bu ormanlar bize emanet. Çocuklarimiza teslim etmek zorundayiz. Bakin ben Bolu’da dogdum. Bolu’da büyüdüm ve çok sik gelirim. Bu ormanlari korumak bizim isimiz. Burada kooperatif baskanlari ve köylüler, ormanda çalisan arkadaslarimiz burada is yapanlar var. Türkiye genelindeki planlanan orman, agaç kesimini 10 milyon metreküp azalttik. Daha az kesecegiz. Bolu’da 750 bin metreküp agaç kesimini azaltti. Türkiye’nin her tarafinda azalttik. Paramizi daha dikkatli kullanacagiz. Tasarruf edecegiz. Daha az agaç kesecegiz" diye konustu.



"Orman köylülerinin yüzde 35-40 daha fazla ellerine para geçecek"

Orman köylülerinin daha çok para kazanacagina dikkat çeken Veysel Tiryaki, "Orman köylüleri var. Ben orman köylülerine desteklenmesi gerektigini düsünen, insanlarin köyde yasamasi gerektigine inanan, insanlarin tarlalarini ekmesi, hayvan beslemesi gerektigine inanan bir insanim. Simdi yeni yapilan bir düzenlemeyle bakin, çok yeni. Resmi Gazete’de yayinlandi. Düzenlemeyle orman köylülerine bugüne kadar yapilmayan ciddi katkilar geliyor. Orman köylüsüyseniz ormanda çalisiyorsaniz kendinizi ilgilendiren bir sey söyleyeyim. Orman köylüleri bundan sonra her yil satis bedelinin degil, maliyetinden yüzde 70 daha ucuza odun alacaklar. Yani orman köylüleri, ormana maliyetinin yüzde 30’unu alacaklar odunlarini. Orman köylümüz, ormanda yasiyorsa gidip odununu hazirlayacak, durumu da yoksa, yasliysa, emekliyse devletten maliyet fiyatinin yüzde 30’una alacak. Orman isletmelerinin masraflari çiktiktan sonra kazandigi paranin yüzde 10’u her yil orman köylüsüne dagitilacak. Ilk defa yapilan bir uygulama. Yani Orman Isletmesi üretti, mali satti, oradan eldeki karin yüzde onu orman köylüsüne dagitilacak. Ormanda çalisanlarin sigortayi tesvik için bu madde konuldu. Ürettigi malin üzerine yüzde 5 daha fazla para ödenecek. Yani üretimin yüzde 5’i daha fazla alinacak. Yüzde 25 kooperatiflere taninan hakkin bu ortadan kaldirildi. Onu da tartisiriz. Kooperatiflerde orman köylülerinin çalismasini istiyoruz. Parayi köylü kazansin istiyoruz. Kooperatiflerin adi kullanilarak sadece müteahhit firmalar araciligiyla kooperatifler mal üretsin istemiyoruz. Kisacasi sunu söylemek istiyorum. Ormanda çalisanlarin maddi anlamda bugünkü parayla yüzde 35-40 daha fazla ellerine para geçecek" dedi.



"Orman içerisine dökülen her insaat artigi hane ve benzerini isleyenler orman suçu islemis olacaklar"

Son olarak ormanlari kirletme konusunda cezalarin agirlastirildigina deginen Tiryaki, "Ormanlari kirletiyoruz. Hassas oldugum bir konudur. Kanuna bir madde daha koyduk. Ben de gittigim bölgelerde, köylerde görüyorum. Insaat atiklari yol kenarlarina dökülüyor. Arkadaslar buralar hepimizin. Simdi yeni bir madde koyduk. Orman içerisine dökülen her insaat artigi hane ve benzerini isleyenler orman suçu islemis olacaklar. Bunlari duyuralim, köylülere duyuralim. Orman suçu isleyenlerin sonunun ne oldugunu biliyorsunuz. Cezalari agir. O nedenle kimse ormanlari kirletmesin, çöp dökmesin, insaat artigi atmasin" seklinde konustu.

Kaynak: İHA