Edirne'de Tarihi Tabyalar Yok Olma Tehlikesi Yasiyor

Osmanli Imparatorlugu döneminde yaptirilan ve Balkan Savaslari sirasinda Edirne’nin savunulmasi için karargâh olarak kullanilan tarihi tabyalar, günümüzde yok olma tehlikesiyle karsi karsiya kaldi.

Edirne'de Tarihi Tabyalar Yok Olma Tehlikesi Yasiyor
Edirne’de yogun tahribatta ugrayan Arnavutköy Tabyasi ile hemen yakininda bulunan baska bir tabya, bakimsizlik sebebiyle yok oluyor.

Dönemin en önemli askeri savunma hatlarindan çok sayida toplar, cephanelikler ve diger savunma malzemeleri terkedilmis tabyalarda yer aliyordu.

Çaginin en önemli koruma hatlarindan birisi olarak Edirne tabyalari günümüzde ise nerdeyse yok oluyor. 35 tabyadan sadece 2 tanesi restore edilerek müzeye dönüstürüldü.

Müzeye dönüstürülen Hidirlik ve Sükrü Pasa’nin bulundugu Kiyik Tabyasi her yil binlerce ziyaretçi agirlarken unutulmaya yüz tutmus diger tabyalar ise definecilerin tahribatina ugrayarak kendi haline terk edildi.

Bir yandan da sehirlesme tehdidi altinda olan tabyalarin korunmasi için hiç bir adim atilmadigi görüldü.

Geriye kalan 2 tabyanin izine bile rastlanmazken, diger 31 tabya ise definecilerin yani sira olumsuz sartlar sebebiyle tahribatlar görmeye devam ediyor.

Tarihçiler ise bir an önce bu Tabyalarin koruma altina alinarak, restore edilmesi gerektigini ifade ediyor.

Tabyalarin Edirne için önemli kültür miraslarindan biri oldugunu ifade eden Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Baskani Prof. Dr. Engin Beksaç, Edirne’nin savunmasi açisindan önemli bir kültür mirasi oldugunu belirterek, “Her ne kadar Balkan Savaslarinda tabyalar elden çikmissa da tabyalarin önemli rol oynadigini biliyoruz. Edirne’nin tabyalari ne kadar aci bir geçmisi de olsa korunmasi gerekiyor.

Sadece 2 tabya onarilarak, müze olarak kullanima açildi. Geriye kalan diger iki tabya ise izi dahi kalmadi ve yok olup gitti” dedi.

Tabyalarin sehirlesme tehdidi altinda oldugunu söyleyen, Prof. Dr. Engin Beksaç “Yeni yapilasmanin altinda kalan tabyalar tehdit ediliyor. Çok enteresan bir biçimde 20. yüzyilda bir binada define aramak kadar saçma sapan bir sey yok. Sadece 2 tabyanin degil diger tabyalarinda ele alinmasi gerekiyor. Edirne’de bir sürü müze açildi, bunlarda degerlendirilebilir. Bu tabyalar önemli bir sürecin temsil ederek karsimizda durmaktadir” diye konustu.

Kaynak: İHA