Bolu'nun O Köylerinde Asirlardir Süren Bayram Gelenegi

Bolu merkeze bagli Yeni Akçakavak ve Yaziören köyleri halki, bayram namazinin ardindan cami avlusunda bayramlasarak muhtarlar tarafindan vatandaslar 5’li gruplar haline getirildi. 5’li gruplar daha sonra ev sahipligi yapan Yeni Akçakavak köyündeki hane sahiplerine misafir oldu. Bayram namazi sonrasi evlerde bayram yemegi yiyerek kaynasan bölge halki 600 yillik gelenegi sürdürdü.

Bolu'nun O Köylerinde Asirlardir Süren Bayram Gelenegi
Bolu merkez ilçesine bagli Yeniakçakavak, Yeniakçakavak Vakif ve Yaziören köylerinde yasayanlar, bayram namazinda Yeniakçakavak köyündeki Vakif Mahallesi Camisi’nde toplandi. Namaz sonrasi caminin avlusunda toplanan onlarca kisi, birbirleriyle tek tek bayramlasarak 600 yili askin gelenegi sürdürmenin mutlulugunu paylasti. Cami avlusunda bayramlasmanin ardindan muhtarlar tarafindan vatandaslar 5’li gruplar haline getirildi.

5’li gruplar daha sonra ev sahipligi yapan Yeni Akçakavak köyündeki hane sahiplerine misafir oldu. Bayram namazi sonrasi evlerde bayram yemegi yiyerek kaynasan bölge halki 600 yillik gelenegi sürdürdü. Asirlardir süren bu gelenegin daha öncesinde Bahçeköy, Ahmetler, Yeniakçakavak ve Yaziören köylerinin bir araya geldigi ancak günümüzde sadece 2 köyün gelenegi devam ettirdigi ögrenildi.

“Bizden sonrakilere de bu isi asilamaya devam edecegiz insallah”

Yaziören köyü Muhtari Abdullah Özkan, “Herkesin Ramazan Bayrami’ni simdiden kutlarim. Asirlardir gelen bir gelenegimiz bu. Iki köyün bir arada yaptigi bir gelenek, Yaziören köyü Akçakavak köyüne gelip bayram namazini kiliyor. Bayram namazi kildiktan sonra evlere yemek ikramina dagitiyorlar. Daha önceden buraya Ahmetler köyü de dahilmis. Ama Ahmetler’in hanesi az oldugundan onlar ayrilmislar. Camiden çikinca bayramlasmamiz oluyor. Güzel bir gelenek. Geleneklerin devamini sürmesini bekleriz her zaman için. Biz gençler bunu su anda sürdürüyoruz. Bizden sonrakilere de bu isi asilamaya devam edecegiz insallah. Yani Türkiye’de böyle geleneklerin olmasini her zaman isterim. Geleneklerimizden kopmamamiz lazim. Yani güzel bir örnek olarak örnek köy olarak olmasini isterim. Bütün köy halkimiz, iki köyün halki bu isten memnun. Hiçbir sikayet yok. Böylelikle kaynasma oluyor iki köy arasinda. Gençler birbirini taniyor. Ihtiyarlar gençleri taniyor. Yani güzel bir gelenek oluyor” diye konustu.



“Yillardir geleneksel olarak birlestigimiz bayram namazlarini beraber kutluyoruz”

Yeni Akçakavak köyü muhtari Isa Bodur, “Öncelikle herkesin Ramazan Bayrami’ni en içten dileklerimizle kutlarim. Burada biz Yeni Akçakavak köyü olarak, Yaziören köyü olarak yillardir geleneksel olarak birlestigimiz bayram namazlarini beraber kutluyoruz. Burada 7’den 70’e dedelerimiz, gençlerimiz, çocuklarimiz hep birlikte bir kaynasiyor. Insallah yine bu sene de devam ettiriyoruz bu gelenegimizi. Cümleten hayirli bayramlar dilerim” dedi.

Kaynak: İHA