Tarihi Uzun Çarsi Bu Bayramda Hatay'a Yabanci Kaldi

Kahramanmaras’ta meydana gelen depremler sonrasinda en büyük yikimin yasandigi sehirlerin basinda gelen Hatay’da, bu bayram Tarihi Uzun Çarsi’da sadece birkaç isletme açik kalirken, esnaf gelenlerin ise yabanci vatandaslardan olustugunu söyledi.

Tarihi Uzun Çarsi Bu Bayramda Hatay'a Yabanci Kaldi
Kahramanmaras merkezli yasanan depremler sonrasinda en büyük yikimi olan illerin basinda gelen Hatay, bayrama buruk hazirlaniyor. Sehrin en ünlü tarihi mekanlarindan olan Tarihi Uzun Çarsi’da dükkanlarini açmayi basaran birkaç esnaf, tanidik yüzler görmek istiyor. Geçmis yillarda yogunlugu ile meshur olan çarsida, bayram öncesi is makineleri ve dükkanlarini tamir etmek isteyen esnaf var. Çarsiyi ise deprem nedeniyle sehre gelen yabancilar geziyor.

“Bu enkaz altindan kalkip filiz gibi yesermeye çalisiyoruz”

Tarihi Uzun Çarsi esnafi Ferhat Gözübüyük, buruk bir bayram geçirdiklerini ifade ederek, “Çok buruk bir bayram. Gördügünüz gibi her yer enkaz altinda. Kalan dükkanlarda agir hasarli. Bizim için çok buruk. Normalde su anda burada adim atacak yer yoktu. Ama gördügünüz gibi nadiren insanlar geçiyor. Merak edip ziyaret eden nadiren insanlar var. Biz de bu enkazin içinden kalkip, filiz gibi yesermeye çalisiyoruz. Illaki gelen giden var. Disaridan gelip bize destek vermeye çalisanlar var. Bizim açtigimizi görüp mutlu olan insanlar var. Gelenler cesaret alanlar var. Biz de birilerine cesaret oluruz” dedi.



“10 yillik esnafim, bu bayram tanidik bir yüz görmedim”

Çarsi esnafi Mehmet Tanriseven, ise bu yil çarsiyi daha çok yabanci vatandaslarin ziyaret ettigini söyledi.

Tanriseven, konusmasinin devaminda ise düsüncelerini söyle dile getirdi:

“Geçen yila oranla dag kadar fark var. Normalde her bayram Tarihi Uzun Çarsi igne atsaniz yere düsmeyecek kadar kalabalik olur. Su an çarsi bombos durumda. Gün içerisinde birkaç insan geliyor. Bayram arifesi olmasina ragmen çok az insan var. Eskiden herkes bayramlik alisverisini buradan yapardi. Hiç kimse disaridan alisveris yapmazdi. Hep çarsidan alisveris yapardi. Kadayifi, kömmesi, kurabiyesi. Bayram hazirliklari burada yapilirdi. Her seyin kalbi burada atardi, özellikle Ramazan ayinda. Maalesef depremden sonra heyecan kalmadi. Çarsi su an bombos. Metruk durumda diyebiliriz. Birkaç esnafimiz açik. Bunun haricinde kimse yok. Çok buruk bir bayram. Sabahtan beri burada oturuyorum. Onlarca insan geçti, tanidik bir sima bulamadim. 10 senedir bu çarsinin esnafiyim, hiç tanidik göremedim.”
Kaynak: İHA