Bu Kahvehanede Vefat Eden Müdavimler Fotograf Çerçevesinde Yasatiliyor

Tokat’in Niksar ilçesinde bir kahvehanede yillardir vefat eden müsterilerin fotograflari çerçevelenerek duvara asiliyor.

Bu Kahvehanede Vefat Eden Müdavimler Fotograf Çerçevesinde Yasatiliyor
Niksar ilçesinde tarihi çarsida bulunan kahvehane ilginç gelenegiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Kahvehanenin müdavimleri vefat ettiginde fotografi çerçevelenerek duvara asiliyor. 1970’li yillardan itibaren süregelen bu uygulamayla kahvehanenin duvarlari müdavimlerin fotografiyla doldu. Yaklasik 200 kisinin fotografinin asili oldugu kahvehaneye gelenler, gelenegin devam etmesini istiyor.

"200 kisinin fotografi var"

Yillardir bu kahvehaneye ugradigini belirten 69 yasindaki Ali Osman Oguz, "Buraya sürekli gelenler ve kahvede taninan kisiler vefat edince fotograflari buraya asiliyor. Tahminimce 1970’li yillardan bu zamana kadar devam ediyor. Burada yaklasik olarak 200 kisinin fotografi var. Su anda fotografi olup da çerçeveleme islemi yapilmamis olanlar da var. Burada fotografi olan tanidiklarim var, karsida Cengiz Bey’in fotografi var, kendisi benim arkadasimdi. Diger kisilerden de tanidiklarim var. Aslen burali olmasam da uzun süredir burada yasiyorum, bu kahveye de geliyorum. Bir gün de bizim fotografimizi buraya asanlarin olacagini düsünüyorum" dedi.



"Bu kahvehanenin müdavimlerini çerçevede yasatmaya çalisiyorlar"

Kahvehanede fotografi asili olan birçok kisiyi tanidigini belirten Hasan Özlü, "Çok eskiden bizim çocuklugumuzda buraya ehli kabil insanlarin geldigini söylerler. Bu kahvehanede oyun olmuyor, sohbet için geliyorlar. Buraya gelip sohbet ederlerdi. Biz de 40 yasindan sonra yavas yavas buraya gelmeye basladik. Emekli olduktan sonra artik hep geliyorum. Burada fotografi olan vefat etmis kisilerin çogunu taniyoruz. Biz bu kahvehaneye geldikten sonra vefat edenler de oldu, daha önceden vefat etmis kisiler de var. Yaklasik olarak 1970 yilindan sonra burada bu fotograflar asilmaya baslandi. Bu gelenegin neden basladigini bilmiyorum. Bu kahvehanenin müdavim kisilerini çerçevede yasatmaya çalisiyorlar. Burada fotografi olan kisilerin yüzde 80’ini taniyorum. Karsida fotografi olan benim arkadasim, onun üstündeki fotograf da eski bir kahveciydi, rahmetli oldu. Ben de vefat ettigimde burada fotografim olsun isterim" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA