Yozgat'ta 198 Yillik Tarihi Hamam Yeniden Hizmete Alinacak

Yozgat’ta 1825 yilinda Çapanoglu Süleyman Bey’in Basçavusu Halil Aga’nin oglu Ahmet Aga tarafindan yaptirilan tarihi ’Basçavus Çifte Hamami’nda restorasyon çalismalari basladi.

Yozgat'ta 198 Yillik Tarihi Hamam Yeniden Hizmete Alinacak
Yozgat’ta 1978’li yillarda hamamin kazan dairesinde çikan yangin sonucu halk arasinda yanan hamam olarak da bilinen ve 198 yildir ayakta kalan tarihi Basçavus Çifte Hamami’nda Sivas Vakiflar Bölge Müdürlügünce restorasyon çalismalari basladi.

Restorasyon ile tarihi hamam, aslina ve fonksiyonuna uygun olarak yeniden imar ve ihya edilerek 45 yil sonra yeniden sehre kazandirilacak. Rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerine uygun olarak hazirlanan tarihi yapi, Vakiflar Bölge Müdürlügünce ihaleyi kazanan firmaya verilerek restorasyon çalismalarina baslandi.

Erkekler ve kadinlar olarak iki kisimdan olusan tarihi hamamda restorasyon çalismalari yil sonunda tamamlanacak.

Yozgat’in tarihi bir kent oldugunu söyleyen Vali Ziya Polat, “Tarihi yapilarla ilgili devam eden çalismalarimiz var. Özellikle tarihi konaklarimiz çok güzel. Su an yanan hamamimiz Vakiflar Bölge Müdürlügümüzce restore ediliyor. Yanindaki Konagi belediyemiz restore ediyor. Konagin bir üstünde de iki katli tarihi bir konak var onu da belediyemiz alacak restore edecekler. O bölgede iki konak bir hamam restorasyonunu tamamlamis olacagiz. Üst tarafta Cevizli Konagimiz var, o bölgede bir konaklar mahallesi gibi çalisma düsünüyoruz. Insallah eski yapilarimiza sahip çikar eski yapilarimizi aslina uygun restore ederiz ve onlarin da ticari hayata, turizme kazandirilmasini düsünüyorum. Emek veren bütün arkadaslarima tesekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA