Yikilan Baraj 5. Kez Ihaleye Çikti, 90 Milyon TL'ye Yeniden Yapilacak

Giresun’un en büyük sulama baraji olarak insa edilmesinin ardindan gövde çökmesi sonucu uzun zamandir onarilmayi bekleyen Alucra Baraji, 90 milyon TL’ye yeniden yapilacak.

Yikilan Baraj 5. Kez Ihaleye Çikti, 90 Milyon TL'ye Yeniden Yapilacak
Alucra ilçesinde temelden 46 metre, koruma duvarlari ile 56 metre yükseklige sahip Giresun’un en büyük, Karadeniz Bölgesi’nin de sayili büyük barajlarindan biri olarak 2014 yilinda yapimina baslanan Alucra Baraji tamamlanmasinin ardindan gövde çökmesi sonucu patlamisti. Hasar gören barajin onarilmasi için 5. kez ihaleye çikan barajin 90 milyon TL’ye yeniden yapilacagi açiklandi.

DSI 22. Bölge Müdürlügü’nden alinan bilgide, “10 Mart 2023 tarihinde besinci kez yapilan ihaleyi yaklasik 90 milyon TL ihale bedeli ile Ankara merkezli bir firma aldi. Ihale sonrasi onay islemlerinin tamamlanmasiyla yer teslimi ilgili firmaya yapilacak. 2 yil sürecek ikmal projesinde barajin çökme nedeniyle hasar gören gövdesi tamamen sökülüp yeniden yapilacak. ilk yil gövdenin kaldirilmasi ikinci yil çalismasinda ise gövdenin yaklasik 50 metre yüksekligi ile yeniden yapilmasi öngörülüyor” denildi.

Alucra Baraji yöreye ekonomik deger katacak

Bölgenin tarimi için barajin çok önemli bir yatirim oldugunu kaydeden Alucra Ziraat Odasi Baskani Mete Metinyurt ise, “Alucra Baraji tam teslim edilecegi zaman diliminde gövde çökmesi nedeniyle kullanilamaz hale geldi. Biz Ziraat Odasi olarak bu barajin ilçemiz ekonomisine ve tarim alanina çok önemli bir katki saglayacagini düsünüyoruz. Barajdan gelecek sulama altyapisi yer altindan geçtigimiz yillarda ilçemizin mahallelerine kadar tamamlandi. Baraj tamamlandigi durumda örtülü seracilik için inanilmaz bir firsat olusabilecek bir potansiyel bulunuyor. Kelkit Vadisi içerisinde en bakir ve en verimli topraklar bölgemizde bulunuyor. Sulu tarim ile bu araziler çok iyi degerlendirilerek hem yöremizin hem de ülkemizin tarim sektörüne kazandirilacaktir. Örtülü seraciligin yaygin oldugu yerlerdeki insanlarin sulu tarim için arazi arastirdiklarini biliyoruz, arazi kiralama usulüyle üreticileri ilçemize davet edebilir, tarim ile beraber ilçemize yeniden nüfusun artirilmasini saglayabiliriz. Tarim isçisi ve üreticilerin tesvik edilmesi çok önemli bir husus, Alucra Baraji’nin tamamlanmasiyla ilçemize büyük bir ekonomik deger saglayacagi süphesizdir. Bu nedenle barajin bir an önce tamamlanmasini bekliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA