Tunceli Belediyesi Çalisanlarina Yüzde 85 Zam Yapti

Tunceli Belediyesi ile DISK’e bagli Genel-Is Sendikasi arasinda imzalanan toplu sözlesme ile 63 çalisanin maasina yüzde 85 oraninda zam yapildi. Sözlesme ile çalisanlarin çalisma saatlerinin kademeli olarak önce 7, daha sonra da 6 saate düsürülmesi planlaniyor.

Tunceli Belediyesi Çalisanlarina Yüzde 85 Zam Yapti
Tunceli Belediyesi ile DISK’e bagli Genel-Is Sendikasi arasinda geçtigimiz günlerde imzalanan toplu sözlesmeyle 63 kadrolu çalisanin maasina yüzde 85 zam yapildi. Sözlesme ile 8 saat olan çalisma süresinin de agustos ayi itibariyla kademeli olarak 7 saate düsürülmesi karara baglandi. Toplu sözlesmeye iliskin degerlendirmelerde bulunan Tunceli Belediye Baskani Fatih Mehmet Maçoglu, personelin aldigi maasin kendisine yetmemesi halinde verimli olamayacagini söyledi.

Maçoglu, ’’Eger sizin personelinizin aldigi maas yetmiyorsa ve aksam baska bir ise gidip çalisiyorsa bir sonraki gün verimli olma sansi yok. Market, ev kirasi, elektrik, okul, bunlarin hepsinin ortalamasiyla bir aile hesabi yapiyorum. Personelin bir bölümü bazen hastayim diyor, bakiyorsunuz gitmis insaatta çalisiyor. Bunlari gördügümde geçinemediklerini söylediler. Bunlarin her biri benim için veri oldu” dedi.

Çalisma saatinin 7-8 saatten fazla olmasi halinde verimli olunamayacagina vurgu yapan Maçoglu, ’’Çünkü yoruluyor, enerjisi tükeniyor. Bu halka hizmet etmenin yolu, isçinin sorumluluk bilincinin hizmet alani sinirlari içinde enerjisinin, motivasyonunun olmasini gerektirir. Bütün bunlari düsündügümüzde dünyadaki bilimsel arastirmalar ortalama 4 saat çalisan bir isçinin kendi yasamini sürdürebilecek kadar emek ürettigini gösteriyor’’ diye konustu.



’’Hizmet süresini azaltmiyoruz’’

Çalisma saatini düsürürken gün içindeki hizmet süresini azaltmadiklarini kaydeden Belediye Baskani Fatih Mehmet Maçoglu, ’’Bir grup 08.00’da gelir 16.00’da çikar. Bir grup 09.00’da gelir 17.00’da çikar. Yine halka yapilmasi gereken hizmet süresi içinde yapilacak. Bunu düsünerek çalismalarimizi yaptik. Bundan kaynakli da protokoller yaptik. Onun için düsüncemiz 8 saatten kademeli 7 saate, daha sonra da 6 saate indirmek. Çünkü bunu hizli yapabilmenin yolu istihdam saglamaktan geçiyor. Bütün bunlarla yüz yillik bir programi degistiriyoruz. Ayni zamanda bu planlamanin nasil gittigini de tecrübe etmek istiyoruz” seklinde konustu.



’’Hiç enflasyon alti zam vermedik’’

Çalisanlarina hiçbir zaman enflasyon alti zam yapmadiklarini aktaran Maçoglu, ’’Enflasyon alti zam vermek demek insani açliga mahkum etmek demektir. Domatesin, ekmegin, biberin kilosu su kadar olurken, biz hayir onun yarisini ye diyemeyiz. Yillik enflasyon TÜIK’e göre yüzde 72 küsur çikti. Bagimsiz kuruluslara göre yüzde 100 civarinda. Burada kiralar 900 lira, bin lirayken 3 bin 500-4 bin, simdi 5 bin liraya çikti. Simdi 10 bin lira maas alan bir insan 5 bin lira kira verdiginde çocuklarini okula göndermemesi lazim. Bunlarin hesabini yaparak, bütçeyi de biraz zorlayarak bununla en azindan insanlar evlerine gittiginde ihtiyacini götürebilmesini, kirasini, elektrigini, telefonunu ödemesini saglamaya çalistik. Protokol açisindan da sendikayla hemfikirlik yakalandi’’ dedi.

11 bin liranin üzerinde olan maaslarin yapilan zamla 20 bin liranin üzerine çiktigini belirten Maçoglu, ’’Gücümüz olsa bu da yetmez. Çünkü TÜIK bile yoksulluk sinirini 29-30 bin lira olarak açikladi.

Biz su anda yoksulluk sinirinin çok altindayiz. Bu bize yük getirir mi, getirir. Ama yerel yönetimler bu meseleler üzerinden giderlerine müdahale etmeli. Sokaktan temizlige, temizlikten park bahçeye, park bahçeden yola birçok seyi kendi öz gücümüzle yaptigimiz, ihalelere vermedigimiz için isçiye verilmesi planini yapiyoruz’’ ifadelerini kullandi.

Gerek yapilan zam, gerekse de çalisma saatlerinin düsürülecek olmasi çalisanlar tarafindan olumlu karsilandi. Çalisanlardan Ali Kemal Yildiz, çalisma saatlerinin 7 saate düsürülmesini temel bir hak olarak gördügünü belirterek, “Bu durum isçiler tarafindan sevinçle karsilandi. Isçilerin kendilerine ve ailelerine daha çok zaman ayirmalari anlamina geliyor. Olumlu olarak karsiliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA