Edirne Belediyesi, Ramazan'da Fatih Sultan Mehmed Han'in Hocasi Ile Hocasinin Esine Ait Mezar Ve Türbeyi Yikti

i Iznikî hazretlerinin türbesini ikinci defa yikti.

Edirne Belediyesi, Ramazan'da Fatih Sultan Mehmed Han'in Hocasi Ile Hocasinin Esine Ait Mezar Ve Türbeyi Yikti
Daha önce CHP’li Edirne Belediyesi tarafindan nikah salonuna çevrildigi bahanesiyle yerle bir edilen Tatarhaniler Mezarligindaki tarihi kabirler arasinda bulunan Mizrakli Ilmihal’in müellifi Muhammed bin Kutbüddîn-i Iznikî hazretlerinin aslina uygun yeniden yapilan türbesi, belediye tarafindan bir kez daha yikildi. Vatandaslar, belediyenin Ramazan ayinda, aslina uygun yeniden insa edilen türbe ve mezarlari yikmasina tepki gösterdi.

“Hem topluma hem de dine saygisizlik”

Duruma tepki gösteren Edirneli Hasan Künteci, “Buranin Muhammed bin Kutbüddîn-i Iznikî Hazretlerinin mezari oldugunu biliyorum. Ikinci ziyaretimde mezar yikilmis, kaybolmus. Yaptigim arastirmalara göre mezarin belediye ekipleri tarafindan yikildigini ögrendik. Bu çok çirkin bir tavir, hem topluma saygisizlik, hem dine saygisizlik, hem de insanlarin geçmisine, degerlerine saygisizligi ortaya koyuyor. Utanç verici bir manzara. Yazik, yaziklar olsun. Ben hiç tasvip etmiyorum, böyle seyleri gördükçe üzülüyorum. Bu vatanin bir evladi olarak utaniyorum. Yaziklar olsun. Üstelik de böyle Ramazan ayinda böyle bir yikimin yapilmasi çok çirkin bir olay, yadirgiyorum" dedi.



"Aynisinin yapilmasini istiyoruz"

Vatandaslardan Mustafa Ertas ise “Bütün Müslümanlarin Ramazan’i mübarek olsun. Bu mübarek günde çok üzüldüm. Bu türbenin kaldirilmasina çok üzüldüm. Kaldirmamasi lazimdi. Yani kaldirilmis, kamyona konulup, götürülmüs. Çok üzgünüz yani bu tür seylerin olmamasi lazim. Hani onlarin niyeti nedir ki yikiyorlar. Tekrardan yapilmasini istiyoruz. Bu Ramazan-i serifte bunun yapilmamasi lazim. Tabii bir Müslüman olarak üzüldüm. Dünyada görülmüs böyle bir sey yok, yetkililere sesleniyoruz; bunun tekrar düzeltilmesi lazim" ifadelerini kullandi.

Vatandaslar ziyaret ediyordu

Edirne’de geçtigimiz yil aslina uygun bir sekilde insa edilen Osmanli Imparatoru Fatih Sultan Mehmed Han’in hocasi olan Islam alimi Muhammed bin Kutbüddîn Iznîkî Hazretlerinin ve esinin mezar hazireleri ile türbe binlerce vatandas tarafindan ziyaret ediliyordu. Tunca Nehri’nin hemen yaninda bulunan mezar hazireleri ile türbe belediye ekipleri tarafindan yikildi. Bölgedeki Balaban Pasa Mescidi ise insa edildigi noktada yerini koruyor. Edirne Valisi Hüseyin Kürsat Kirbiyik da daha önce alanda yapilan çalismalari incelemisti.

Öte yandan, Edirne Belediyesi tarafindan bu konuyla ilgili su ana kadar herhangi bir açiklama yapilmadi.
Kaynak: İHA