Siirt'te Yagislar Çiftçinin Yüzünü Güldürdü Açiklamasi Ürünlerde Rekolte Kirilmasi Bekleniyor

Siirt’te, Mart ve Nisan aylarinda etkili olan yagmur, çiftçinin yüzünü güldürdü. Ürünlerde rekolte kirilmasi bekleniyor.

Siirt'te Yagislar Çiftçinin Yüzünü Güldürdü Açiklamasi Ürünlerde Rekolte Kirilmasi Bekleniyor
Ocak ve Subat aylarinda kuraklik yasanmasi nedeniyle ürünlerden bekleneni alamayan çiftçilerin Mart ve Nisan aylarinda yagan yagmurlarla birlikte yüzü güldü. Siirt Ziraat Odasi Baskani Hüseyin Günbat, Ocak ve Subat ayinda beklenen yagislarin gelmedigini, sehir genelinde son günlerde etkili olan yagislarla birlikte kuraklik sorununun ortadan kalktigini söyledi.

Yagislarin bu sekilde devam etmesi ve özellikle Nisan ayi boyunca yeterli yagislari alinmasi durumunda Siirt’te tarimsal kuraklik yasanmayacagini ifade eden Günbat; mercimek, bugday, misir, arpa gibi ürünlerin bol olacagini dile getirdi.

Günbat, "Siirt’te yagmurlarin kis boyu yagmadigini ve kuraklik tehlikesiyle bas basa kaldigimizi artik uykularimizin kaçtigini ifade etmistik ama Allah’a sükürler olsun. Mümin insanlarin dualariyla Mart ayi boyunca yagmurlar eksik olmadi. Simdi Nisan ayina girdik. Insallah Nisan ayi boyunca da yagmurlar devam eder. Bu durum verimlilik ve kalite olarak ilimizin tarimina büyük katki saglar. Onun için yagmurlarin Nisan ayi boyunca devam etmesi hatta yer alti sularin çogalmasi, kuru derelerin akmasi, suyu kesilen çesmelerden tekrar suyun akmasini bekliyoruz" dedi.

Yagislarin devam ettigini ifade eden Günbat, "Rumi takvimine göre ayin 13’ünden itibaren Nisan sayiliyor. Eger ayin 13’ünden itibaren bir ay boyunca yagmurlar çok yagarsa ekinlere, meralara, ilimizde özellikle tarimin yaninda hayvancilik çok yüksek miktarda yapilmaktadir. Ilimizin büyük oranda göçerleri var. Küçükbas, büyükbas hayvan besliyoruz. Nisan yagmurlarinin yagmasi meralarin otlanmasi için ok önemlidir. Su anda kuraklikla ilgili kuskularimiz kalmadi. Insallah verimlilikte de kaliteli ürün elde ederiz. Hem meyvede, fistiklarda hem de bugday ve mercimek, arpa, misir, pamuk gibi ürünlerde rekolte kirariz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA