Prof. Dr. Ali Kutlu Açiklamasi '5 Saatten Az Uyuyan Kadinlarda Zatürre Riski Daha Fazla'

Immünoloji ve Alerji Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Ali Kutlu, “Bagisiklik sistemini güçlendirmek için çogu yetiskinlerde en uygun uyku miktari, her gece 7 ila 8 saattir. 7 saatten az uyuyan insanlarin neredeyse 3 kat daha fazla soguk alginligi enfeksiyonuna yakalandigi, gecede 5 saatten az uyuyan kadinlarin ise neredeyse yüzde 70 daha fazla zatürre geçirme riskine sahip oldugu görülmektedir” dedi.

Prof. Dr. Ali Kutlu Açiklamasi '5 Saatten Az Uyuyan Kadinlarda Zatürre Riski Daha Fazla'
Medical Park Ordu Hastanesi Immünoloji ve Alerji Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Ali Kutlu, Türkiye’nin büyük bir kesimini etkileyen depremlerin sonrasinda çok sayida insanin gerek deprem korkusu, gerekse deprem sonrasi kaygi ve üzüntüye bagli ciddi uyku problemi yasadigini söyledi.

Prof. Dr. Kutlu, degisen dinamik modern yasam kosullari, televizyon, elektronik aletler, akilli telefonlar gibi sürekli dogal olmayan isik kaynaklarina yogun maruziyet nedeniyle kronik uyku problemlerinin çagimizda çok yaygin görülmesinin de uyku bozukluklarina neden oldugunu kaydetti.



“Saglikli uyku bagisiklik sistemini olumlu etkiliyor”

Uykunun, yasamin üçte birini kaplayan, fiziksel, zihinsel ve duygusal saglik ve yenilenmis bir sekilde güne baslayabilmek için temel rol oynayan, son derece aktif bir fizyolojik süreç oldugunu aktaran Prof. Dr. Ali Kutlu, “Özellikle yasanan Covid-19 salgininda uykunun bagisiklik sistemimiz için de önemi daha iyi anlasildi. Bagisiklik sistemi enfeksiyonlara, kanser dahil kronik ve yasami tehdit eden hastaliklara karsi korunmak için hayati öneme sahiptir. Uyku sirasinda gün içindeki aktivasyonlar için harcadigimiz enerjinin bir kismi bagisiklik sisteminin faaliyetlerine aktarilir ve bagisiklik için gerekli faktörlerin üretimi tesvik edilip, vücudun bu faktörlere karsi duyarliligi artmaktadir” diye konustu.



“Gece uykusu enfeksiyonlarla mücadelede çok önemli”

Prof. Dr. Ali Kutlu, uykuda bagisiklik sisteminin adeta enfeksiyonlarla mücadele için silah depoladigini ifade ederek, “Bu islemin gündüz yapilmasi durumunda ruh ve beden sagligimiz için olumsuz etkileri olabilirdi. Bagisiklik sisteminin kullandigi sitokin denilen ayni zamanda hücrelerin birbirleriyle iletisimini saglayan ve mikroplarla mücadeleyi yönlendiren bu protein yapida silahlarin olumsuz etkilerini sinirlandirmak için uykuda melatonin salinimi pik yapar” seklinde konustu.



“Uyku, bagisiklik hafizasini güçlendiriyor”

Uykunun, beynin ögrenme ve hafiza pekistirmesine yardimci oldugu gibi bagisiklik hafizasini da güçlendirdigini dile getiren Kutlu, “Uyku sirasinda bagisiklik sistemi bilesenlerinin etkilesimi, tehlikeli antijenleri nasil taniyacagini ve bunlara nasil tepki verecegini hatirlama yetenegi güçlenir. Yeterince uyumadiginiz dönemlerde enfeksiyonla savasan antikorlar ve savunma hücreleri azalir. Deneysel çalismalarda yetersiz uykunun asi sonrasi antikor olusumunu yüzde 50 oraninda azalttigi ve viral enfeksiyonlara yatkinlik olusturdugu gözlenmistir” ifadelerini kullandi.

“Az uyuyan insan daha çabuk hastalaniyor”

Az uyuyan hastalarin daha çok hastalandigina dikkat çeken Prof. Dr. Ali Kutlu, “7 saatten az uyuyan insanlarin neredeyse 3 kat daha fazla soguk alginligi (rhinovirüs) enfeksiyonuna yakalanirken, gecede 5 saat veya daha az uyuyan kadinlarin ise neredeyse yüzde 70 daha fazla zatürre (pnömoni) geçirme riskine sahip oldugu görülmektedir” bilgilerini verdi.

“Bagisiklik sistemi kanserle mücadelede önemli rol oynuyor”

Bagisiklik sisteminin kanserle mücadele önemli bir rol oynadigini kaydeden Kutlu, söyle devam etti:

“Tam uyku kisitlamasi yapilan kisilerde kanserle mücadelede çok önemli rolü olan dogal öldürücü hücrelerin (NK hücreler) sayisinda belirgin azalma gözlenmesi ve toparlayici uyku sonrasi bu hücrelerin normal seviyeye geri dönmesi, uykunun bedenin kanserle mücadelesindeki önemini siddetle vurgulamaktadir. Epidemiyolojik çalismalarda bazi kanser tiplerinin (kalin bagirsak prostat meme) 6 saat ve altinda uyuyan insanlarda daha sik görüldügü bulunmustur. Bu iliski öyle güçlüdür ki dünya saglik örgütü uyku düzensizligini muhtemel kanserojen olarak kabul etmektedir.”

“En az 7 saat uyku sart”

Bagisiklik sistemini güçlendirmek için çogu yetiskin insanlarda en uygun uyku miktarinin her gece 7-8 saat oldugunu belirten Prof. Dr. Ali Kutlu açiklamasini söyle tamamladi:

“Gençlerin 9 ila 10 saat uykuya ihtiyaci vardir. Okul çagindaki çocuklarin daha fazla uykuya ihtiyaci olabilir. Uyku ve bagisiklik sistemi iliskisi birçok soru bilinmezle birlikte son derece karmasik ve çift yönlü etkilesime sahiptir. Yasanan süreçte ciddi anksiyete ve uyku sorunlari yasayanlarin mutlaka psikiyatrik destek almalari, saglikli bir bagisiklik için de gereklidir. Hafif derede kaygi bozukluguna bagli uyku sorunu yasayanlar gerginlik ve kaygiyi azaltici, uykuya dalmayi kolaylastiran melatonin ve L-Theanin (yesil çayda bulunan bir aminoasit) gibi son derece güvenli dogal destek ürünlerini tek basina veya birlikte yatmadan 30 dakika önce kullanabilirler.”
Kaynak: İHA