Heyelan Magduru Artvin'in Borçka Ilçesi Gündogdu Mahallesi Sakinleri Sorunlarina Kalici Çözüm Istiyor

Artvin’in Borçka ilçesi Gündogdu mahallesinde yasanan heyelan sonrasi 7 bina hasar görmesi nedeniyle 17 aile evlerinden geçici süreyle tahliye edilirken, mahalle sakinleri sorunlarina kalici çözüm istiyor.

Heyelan Magduru Artvin'in Borçka Ilçesi Gündogdu Mahallesi Sakinleri Sorunlarina Kalici Çözüm Istiyor
Artvin’in Borçka ilçesinde 22 Subat 2023 günü etkili olan siddetli yagislar Gündogdu mahallesinde heyelana neden oldu. Heyelan sonrasi AFAD ekipleri, mahallede 7 binada hasar tespit ederek binalarda yasanan 17 aileyi evlerinden geçici süreyle tahliye etti. 11 gündür evlerine giremeyen yöre halki, mahallerinde yasanan heyelan sorununa kalici çözüm bulunmasini isterken, evlerinde meydana gelen hasarin sadece yagislardan kaynakli olmadigin ifade ederek belediyenin alt yapi ve su çalismasindan kaynakli oldugunu dile getirdiler. Mahallede toplanan vatandaslar kalici çözüm için yetkililerden yardim istediler.

“Türkiye’de o ayki yagis miktari onda biri Artvin bölgesine yagmis”

Gündogdu Mahallesi Muhtari Musa Yildirim, yaptigi açiklamada “Bölgemizde 10 gün önce yogun bir kar yagisi oldu. Devaminda hizli bir sekilde kar eridi yagmurda yaginca belli kopmalar oldu . Bu kopmalar nedeniyle 7 ev 17 aileyi tahliye etmek zorunda kaldik. Bu tahliyeler geçici suan konu AFAD’in kontrolünde bizde onlara eslik ediyoruz. Borçka genelinde alt yapi çalismasi var. Mahallemiz de alt yapi çalismasi yapildi. Üst bölgede yeralti sularinin direne edilmesi saglanamadi. Evler çok yakin oldugu için, derin kazilar yapilmadigi ve bu nedenle borular açiktan getirildi.

Aldigimiz bilgilerde o gün Türkiye’de o ayki yagis miktari onda biri Artvin bölgesine yagmis” dedi.



“Oturamazsiniz dediler ama elimizde bir belge yok”

Mahalle sakinlerinden Aynur Baltaci ise “Evimiz çatladi esyayi bosalttik hiçbir muhatabimiz yok. Burada oturamazsiniz dediler ama elimizde bir belge yok. Esyalarimizi nereye koyacagiz. Onun bunun evinde kaliyoruz. Nereye kadar böyle devam edecek” diye konusurken, mahalle sakinlerinden Erkan Navdar, “Yaklasik 12 gün önce mahallemizde bir afet yasadik. Kar yagisi ve yagmur yagisi kaynakli heyelan yasadik. Onun öncesinde Belediye tarafindan alt yapi çalismasi yapildi. Belediyenin ana su borusu patlayinca oda eklenince böyle bir afet meydana geldi. Giderler kapali olunca, suda baski yapiyor tabi bu mahallede bulunan binalar zarar görmesine neden oldu. Vatandas olarak dedigimiz, suana kadar önlem alinmis degil. Oturulacak oturulmayacak mi her an gibi çalisma yapilmadi. Bütün sebeke borularinin hiçbir sekilde kanalizasyona verilmedigi, bu nedenle evi çatlayan var. Evinde oturamayan var” seklinde konustu.

Konuyla ilgili bilgi veren Borçka Belediye Baskani Ercan Orhan ise “Il AFAD Müdürlügü gerekli tavsiyelerde bulunmus ve bu dogrultuda ilçe kaymakamimizin da bilgisi dahilinde gerekli bilgilendirmeler yapilmis olup mahalle muhtarinin da bilgisinde Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden hocalar çagrilmistir. Önümüzdeki hafta içerisinde onlarin da gelmesi ile projelendirmeler yapilarak önlemler alinacagina dair ilçe kaymakamligi belediyemiz muhtarlik ve AFAD gerekli mutabakat saglanmis, bu dogrultuda çalismalarin havalarin düzelmesi ile baslayacagina karar verilmistir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA