Cografi Isaretli Kastamonu Çekme Helvasi Asirlardir Damaklari Tatlandiriyor

Kastamonu’da geleneksel yöntemlerle yapimi sürdürülen ve "saray tatlisi" olarak da bilinen çekme helva, asirlardir damaklari tatlandirmaya devam ediyor.

Cografi Isaretli Kastamonu Çekme Helvasi Asirlardir Damaklari Tatlandiriyor
Kastamonu’da yüzyillardir geleneksel yöntemlerle yapimi sürdürülen, pismaniyenin bir türü olan çekme helva, 1800’lü yillardan bu yana üretilmeye devam ediyor. Bakir kazanlarda seker, su ve limon tuzunun birlesmesi ile ortaya çikan lezzet vatandaslardan yogun ilgili görüyor. Kastamonu il merkezinde 1547 yilinda insa edilen Yakup Aga Külliyesi’nin imaret bölümünde de çekme helva üretimi uzun yillardir yasatiliyor. Cografi isaretli Kastamonu çekme helvasi, kentteki is yerleri, dinlenme tesislerinde ve Türkiye’nin farkli noktalarina gönderilerek vatandaslarin damaklarini tatlandiriyor.

“Dört arkadas karsilikli geçerek çeke katlaya, çeke katlaya makine yardimiyla devam ediyoruz”

Tarihi Yakupaga Külliyesinde helva imalati yapan, Hüseyin Usta, “Burasi 1547 yilinda Yakupaga tarafindan yapilmis Yakupaga Külliyesi. O dönemde asevi olarak yapilmis, günümüzde Kastamonu meshur çekme helvasi yapilmakta. Bakir kazanlarimizda seker, su ve limon tuzu belirli bir dereceye kadar kaynatildiktan sonra, sogumasi için mermer tezgahlarda 10-15 dakika bekletiyoruz. Sekerimiz soguduktan sonra ‘kayislama makinesi’ adini verdigimiz makinede sekerimiz beyazlatiliyor. Daha sonra diger bölümde un ile tereyagi kaynatiliyor. Bu meyane açma tepsisinin ortasina getiriliyor ve ardindan beyazlattigimiz sekeri halka seklinde meyanenin ortasina koyuyoruz. Dört arkadas karsilikli geçerek çeke katlaya, çeke katlaya makine yardimiyla devam ediyoruz. ‘Çekme helva’ adi da buradan geliyor. Bu islem yaklasik 20-25 dakika sürüyor. Daha sonra tel tel olan Kastamonu çekme helvasi kopartilip mermer tezgahlarda sogutulduktan sonra ‘patos’ adini verdigimiz makinede ovalanip toz haline getiriliyor. Preste ezilip küp seklini aliyor. Arkadaslarimiz çesitlerine göre ambalajlayip misafirlerimize sunuluyor. Özellikle yaz mevsiminde bura da çok turist olur. Perakende ve dükkanlarda satis yapiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA