Kastamonu Üniversitesi Ögretim Üyeleri, Deprem Bölgesinde Hasar Tespit Çalismalarini Sürdürüyor

Kastamonu Üniversitesi bünyesinde ögretim görevlilerinden olusturulan ekip, deprem bölgesinde hasarli binalarin tespiti ve kontrollerinin saglanmasina yönelik çalismalarina destek veriyor.

Kastamonu Üniversitesi Ögretim Üyeleri, Deprem Bölgesinde Hasar Tespit Çalismalarini Sürdürüyor
Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlik Fakültesi ögretim üyelerinden Prof. Dr. Hasbi Yaprak, Prof. Dr. Mahmut Bilgehan, Doç. Dr. Selçuk Memis ve Dr. Ögretim Üyesi Adem Ahiskali, Yüksekögretim Kurulunun çagrisi üzerine gönüllü olarak deprem bölgesinde hasar tespiti ve yapi kontrolü çalismalarina katildi.

Merkez üssü Kahramanmaras’in Pazarcik ve Elbistan ilçeleri olan ve 11 ili etkileyen depremde Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaras, Kilis, Malatya, Osmaniye, Sanliurfa ve Elazig’da binlerce bina zarar gördü. Yüksekögretim Kurulu’nun insaat mühendisligi bölümü ögretim üyelerinin deprem bölgesinde hasar tespit çalismalarina katilmasina yönelik çagrisi üzerinde Kastamonu Üniversitesi’nden dört ögretim üyesi bölgede gönüllü olarak çalismaya basladi.

Prof. Dr. Hasbi Yaprak, Prof. Dr. Mahmut Bilgehan, Doç. Dr. Selçuk Memis ve Dr. Ögretim Üyesi Adem Ahiskali’dan olusan gönüllü ekip, enkaz kaldirma çalismalarinin devam ettigi deprem bölgesinde hasar gören birçok yapinin malzeme ve zemin özellikleri ile yapisal davranislarina yönelik çalismalar yapiyor.

Ögretim üyeleri ayni zamanda depreme yikima neden olan zemin, sivilasma kaynakli yapisal hasarlari, malzeme kaynakli hasarlari ve tasarim ve uygulama hatalarindan kaynaklanan hasarlari, tasiyici sistemde görülen hasarlari detayli sekilde inceleyerek rapor hazirliyor.

Gönüllü ögretim üyelerinin yaptigi çalismalar ile büyük zarar gören 11 ilin depreme dirençli sehirlere dönüsmesi için katkida bulunulmasi hedefleniyor.
Kaynak: İHA