Ramazan Ayina Özel Üretiliyor, Aylarca Bozulmadan Muhafaza Ediliyor

Yozgat’ta Ramazan ayi ile birlikte un, su, tuz, yogurt ve tereyagi ile yapilan peksimet, firinlarda satisa sunulmaya baslandi.

Ramazan Ayina Özel Üretiliyor, Aylarca Bozulmadan Muhafaza Ediliyor
Yozgat’ta Ramazan ayina özel olarak firincilar, daha çok yasli kesimin tercih ettigi un, tuz, su, yogurt ve tereyagi ile yapilan peksimet üretimine basladi.

Aylardir bayatlamadan muhafaza edilen sahurda siklikla tüketilen peksimetin bu yil kilosu 85 lira olarak belirlendi. Yozgat’ta Ramazan ayi boyunca 100 kilo peksimet tüketiliyor.

Her yil Ramazan ayinda geleneksel olarak peksimet ürettiklerini anlatan pide firini isletmecisi Bekir Kirdemir, bir ekmek çesidi olan peksimetin yapilisini anlatti. Kirdemir, “Peksimet sadece Ramazan aylarinda olur, Ramazan ayi haricinde ise sadece az miktarda yapilir. Bunun içinde tereyagi, yogurt, tuz ve un var. Bu ekmek çesidi sütle veya çorbayla islatilarak yeniliyor. Hamur yogrulduktan sonra haslanarak yapiliyor. Hamur kabardiktan sonra ise bir gün kurumaya birakiliyor. Kurutulma asamasindan sonra ise peksimet hazir oluyor. Bu ekmek çesidi tok tutuyor, mideyi rahatsiz etmiyor. Kilosunu 85 liradan satisa sunduk. Daha çok Iç Anadolu Bölgesinde tercih ediliyor.” dedi.

Ramazan ayi boyunca il genelinde 100 kilogram kadar peksimet satildigini da söyleyen Kirdemir, “Yillardan beri peksimet üretiyoruz. Babadan gelen bir gelenek ve her Ramazan ayinda bunu üretmeye devam ediyoruz. Ramazanda üretilmesinin nedeni de talebin çok fazla olmasi. Ramazan boyunca 100 kilo peksimet satisimiz oluyor.” dedi.

Kaynak: İHA