Diyarbakir'da Suyun Yüzde 13'Ü Tarihi Hamravat Suyundan Karsilanacak

Diyarbakir Büyüksehir Belediyesi, Gözeli Su Havzasi’nda açtigi sondajlarla tarihi Hamravat suyunu çesmelerden akitiyor.

Diyarbakir'da Suyun Yüzde 13'Ü Tarihi Hamravat Suyundan Karsilanacak
Kentte içme suyu kapasitesini artirmak amaciyla harekete geçen Diyarbakir Su ve Kanalizasyon Idaresi (DISKI) Genel Müdürlügünün, Kanuni Sultan Süleyman’in sifa buldugu Hamravat suyu olarak da adlandirilan Gözeli Havzasi’nda açtigi sondaj kuyusu sayisi 4’e ulasti.

Ekiplerin Gözeli su kaynagindan maksimum seviyede faydalanmak amaciyla, 16 mevcut sondajdaki rehabilite çalismalarinin tamamlanmasiyla kent merkezine verilen suyun yüzde 13’ü Hamravat suyundan karsilanmis olacak.

Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, devam eden çalismalari inceleyerek DISKI Genel Müdürü Firat Tutsi’den bilgi aldi. Bölgede yürütülen çalismanin öneminde dikkat çeken Çiftçi, “Sehrimizin su konusunda gelecegini garanti altina aliyoruz. Saglikli ve kesintisiz içme suyu talebini karsilamak adina, Gözeli Su Havzasi’nda açtigimiz yeni sondaj kuyularinda verimli su elde ettik. Hayirli olsun” dedi.

Çalismalari hakkinda bilgi veren Firat Tutsi ise, “Açilan her sondaj ve rehabilitasyon sonucunda tarihi Hamravat suyumu korumus ve gelistirmis olacagiz. Kaynak suyumuzu korumak, sahip çikmak ve gelecek nesillere ulastirmak amacindayiz” ifadelerini kullandi.

Diyarbakir’in bilinen en eski su isale hatti, rivayete göre Kanuni Sultan Süleyman tarafindan yaptirilmistir. Sehre 14 kilometre mesafede, bugün Serapgüzeli köyü diye bilinen ve Gözeli mevkiinde bulunan kaynaktir. Gözelerin (su kaynaklari) olusturdugu alan oldugu için Gözeli ismi ile anilmis olup, bu mevkiide Diyarbakir tarihinde önemli bir yere sahip olan kaynak ise Hamravat suyu adiyla ünlüdür.
Kaynak: İHA