Bisküvinin Baskenti Karaman'da 2023'Te Ihracat Hedefi 300 Milyon Dolari Geçmek

Türkiye’de bisküvi, çikolata ve sekerleme üretiminin yaklasik üçte birinin gerçeklestirildigi, bakliyat ve bulgur üretiminde de önde gelen Karaman’dan 100’den fazla ülkeye ihracat yapilirken, 2023 yilinda 300 milyon dolarin üzerinde ihracat hedefleniyor.

Bisküvinin Baskenti Karaman'da 2023'Te Ihracat Hedefi 300 Milyon Dolari Geçmek
Karaman, nüfusuna göre Türkiye’de issizligin en az oldugu illerden birisi olarak gösteriliyor. Merkez nüfusu 161 bin, il geneli ise 260 bin olan Karaman’da 19 bin kisi Organize Sanayi Bölgesi’nde isçi olarak çalisiyor. Karaman Ticaret ve Sanayi Odasi (KTSO) Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Gökhan Alkan, Karaman Organize Sanayi Bölgesi’nden geçen yil 278 milyon dolarlik ihracatin yapildigini, bu yil ihracatin 300 milyon dolarin üzerine çikacagini tahmin ettiklerini söyledi.



“Bisküvi, çikolata ve sekerleme denildigi zaman ilk akla Karaman gelir"

KTSO Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Gökhan Alkan, Karaman’in tarim ve gida sanayii üzerine imalat yapan ve buna dayali olarak da ihracat yapan bir il oldugunu söyledi.

Bisküvi, çikolata ve sekerleme denildigi zaman ilk akla Karaman’in geldigini ifade eden Alkan, “Ülkemizde bisküvi, çikolata ve sekerleme üretiminin yaklasik üçte biri sehrimizden yapiliyor. Ayrica tarim ürünlerinden bakliyat ve bulgur üretimi de yapiliyor. Bu da ciddi ihracat kalemlerini olusturuyor. Karaman’da gida sanayiinin bu kadar gelismis olmasi ile birlikte gida makinalari sektörü de gelismis ve gelismeye de her geçen gün devam etmektedir" dedi.



“Bu yilki ihracat hedefi 300 milyon dolarin üzerine çikmak”

Alkan, geçen yil 278 milyon dolarlik bir ihracat rakamina ulastiklarini belirterek, “Yapilan bu ihracat karsiliginda 105 milyon dolarlik bir ithalatimiz oldu. Buna baktigimiz zaman yaklasik 2.7 kati bir ihracatimiz söz konusudur. Bu da cari fazlasi veren illerden birisiyiz. Organize Sanayi Bölgemizde imalat sektöründe yaklasik 16 bin 500, toplamda ise 19 bin çalisanimiz var. Kadin istihdami konusunda da önde olan illerden biriyiz. Yaklasik çalisanlarin yüzde 35’i kadin isçidir. Içinde bulundugumuz 2023 yilinda da ihracatimizin 300 milyon dolarin üzerine çikacagini tahmin ediyoruz. Karaman olarak dünyada yüzden fazla ülkeye ihracatimiz söz konusudur. Agirlikli olarak da Orta Dogu ve Avrupa Birligi ülkelerine ihracat yapiyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA